Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Labute zahniezdili na Váhu pri Kraľovanoch a neďaleko Istebného

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Labute si stavajú hniezdo, ktoré na hladine sčasti pláva, veľkému prúdu vody však nedokáže odolávať.

Kraľovany 20. mája (TASR) - Labute prvýkrát zahniezdili na rieke Váh pri Kraľovanoch a malom jazierku neďaleko Istebného. Sú to prvé údaje o zahniezdení druhu v okrese Dolný Kubín, pre oblasť Malej Fatry ide prakticky o nový hniezdiaci druh vtáka. Na oficiálnej webovej stránke o tom vo štvrtok informovala Správa Národného parku (NP) Malá Fatra.

"Prvý pár pri Kraľovanoch toľko šťastia pri hniezdení nemal, povodne pár dní dozadu zničili a odniesli hniezdo. Druhý pár na jazierku neďaleko rieky Orava úspešne odoláva. Keďže je jazierko mimo hlavného toku, labute sú mimo najväčšej záplavovej vlny," uviedol zoológ zo Správy NP Malá Fatra Tomáš Flajs.

Labute si stavajú hniezdo, ktoré na hladine sčasti pláva, veľkému prúdu vody však nedokáže odolávať. Obdobne na hladine hniezdia aj viaceré ďalšie druhy, napríklad lysky čierne, sliepočky vodné, potápky a podobne. Samec labute je ochranca samice na hniezde, neskôr aj mladých. Podľa Flajsa sa často dokáže postaviť aj človeku či väčšiemu psovi.

"Veríme, že počasie sa čoskoro zlepší a hniezdna sezóna bude prebiehať v náhradných znáškach za bezpečnejších podmienok. Povodne treba brať aj troška pozitívne z pohľadu odnosu horniny a tvorby strmých brehov riek či potokov," priblížil zoológ. Ako dodal, práve strmé brehy využívajú na hniezdenie napríklad brehule hnedé či rybáriky riečne.