Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Na Muránskej planine plánujú tento rok ťažiť o tretinu menej dreva

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Celkové ťažbové práce, ktoré má správa NP v roku 2023 objednané u dodávateľov, predstavujú objem približne 40.000 metrov kubických na porastovej ploche 15.083 hektárov.

Revúca 19. septembra (TASR) - Plánovaná ťažba Správy Národného parku (NP) Muránska planina v tomto roku predstavuje približne dve tretiny možnej úmyselnej ťažby. V porovnaní s obdobím pred reformou národných parkov ťažba na území NP poklesla o viac ako dvojnásobok. TASR o tom informoval riaditeľ Správy NP Muránska planina Ján Šmídt.

Od začiatku roka do konca augusta Správa NP Muránska planina zrealizovala ťažbu v objeme takmer 17.500 metrov kubických drevnej hmoty, z toho až 99 percent bola ťažba náhodná. "To znamená, že išlo o spracovanie kalamity, ktorej vykonanie ukladá obhospodarovateľom lesov zákon o lesoch. Zvyšné jedno percento predstavovali výchovné zásahy v predrubných porastoch," priblížil Šmídt.

Celkové ťažbové práce, ktoré má správa NP v roku 2023 objednané u dodávateľov, predstavujú objem približne 40.000 metrov kubických na porastovej ploche 15.083 hektárov. V bezzásahovej zóne, ktorá tvorí viac ako 40 percent územia NP, sa ťažba nevykonáva. Šmídt tiež skonštatoval, že programy starostlivosti o lesy umožňujú Správe NP Muránska planina vykonávať ťažbu v objeme približne 60.000 metrov kubických, plánovaná ťažba tak bude o tretinu nižšia.

"Na porovnanie, pred reformou národných parkov a prevzatím správy štátnych pozemkov v národnom parku Správou NP Muránska planina bol podľa údajov vyplývajúcich zo štúdie Technickej univerzity Zvolen v rokoch 2017 až 2019 priemerný ročný objem ťažieb 158.129 metrov kubických drevnej hmoty," dodal Šmídt. Pripomenul, že ťažbu realizoval štátny podnik Lesy SR a objem náhodnej ťažby predstavoval približne 89 percent.