Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

P. Frešo: Keby som bol v Banskej Bystrici, volil by som V. Maňku

Pavol Frešo Foto: TASR/Martin Baumann

Za Maňku sa postavili pred druhým kolom nielen jeho podporovatelia z prvého kola, ale aj niektoré pravicové strany, ktoré si neželajú víťazstvo extrémizmu v BBSK.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo by v Banskobystrickom kraji volil za predsedu kraja Vladimíra Maňku (Smer-SD). "Pár minút potom, ako bol známy výsledok, nebol pre mňa problém povedať, postavíme sa proti extrémizmu a keby som bol v Banskej Bystrici, podporujem pána Maňku. Ešte v tú nedeľu som povedal, že podporujem pána Maňku, lebo som si istý, že extrémizmu sa treba postaviť, keď tam chceme mať demokraciu. Toto je aj môj postoj teraz," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

Predsedníctvo regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Banskej Bystrici rozhodlo v pondelok (18. 11.), že strana nepodporí v druhom kole volieb predsedu BBSK ani Maňku, ktorý kandiduje za Smer-SD, SZ, HZD, ĽS-HZDS, SModS, SMK a KDH, ani jeho protikandidáta Mariana Kotlebu (ĽS-NS).

"SDKÚ-DS nemôže v druhom kole volieb predsedu BBSK podporiť kandidáta zastupujúceho extrémizmus ani podpredsedu Smeru-SD," tvrdí opozičná pravicová strana. Maňku odmieta podporiť preto, že Smer-SD je podľa nej zodpovedný za prehlbujúce sa regionálne rozdiely a tiež "vytvára podmienky pre rast extrémizmu". Podľa SDKÚ-DS sú výsledky prvého kola volieb v BBSK "logickou reakciou na dlhodobo neriešené a ignorované problémy". Sociálny, hospodársky a ekonomický úpadok Slovenska sa, ako tvrdí, začal od roku 2006 prehlbovať nástupom vlády Smeru-SD.

Za Maňku sa postavili pred druhým kolom nielen jeho podporovatelia z prvého kola, ale aj niektoré pravicové strany, ktoré si neželajú víťazstvo extrémizmu v BBSK. Podporu Maňkovi avizoval napríklad Most-Híd, NOVA Daniela Lipšica tiež odporúča voliť súčasného šéfa kraja. Aj banskobystrickí mestskí poslanci sa postavili za Maňku. Sú presvedčení, že extrémizmus a neznášanlivosť nepomáhajú riešiť ťažké spoločenské a hospodárske problémy v meste a v kraji. Druhé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. novembra.