Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Galanta zverejnila zoznam dlžníkov na miestnych daniach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na celkovej sume sa obyvatelia podieľajú 228.672 eurami, podnikatelia 21.635 eurami a právnické osoby 454.961 eurami.

Galanta 28. septembra (TASR) - Celkovo 705.269 eur eviduje mesto Galanta ako dlh svojich obyvateľov a podnikateľov na miestnych daniach za uplynulý rok. V týchto dňoch zverejnila radnica zoznam dlžníkov, ktorí neuhradili miestne dane, poplatok za rozvoj, komunálne alebo drobné stavebné odpady. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Mária Kilácskóová.

"Zverejnili sme ako správca dane zoznam, kde sú fyzické osoby s dlhom nad 160 eur a právnické osoby nad 1600 eur," uviedla. Na celkovej sume sa obyvatelia podieľajú 228.672 eurami, podnikatelia 21.635 eurami a právnické osoby 454.961 eurami. Za rok 2022 je v zozname 439 mien Galanťanov, podľa Kilácskóovej v tomto roku ich počet zase vzrástol o 36, na 475. U podnikateľov sa počet 18 z vlaňajška zvýšil v tomto roku o dvoch a u právnických osôb prišlo k poklesu o päť z 21 na 16. Vedenie mesta sa tento rok rozhodlo poskytnúť dlžníkom možnosť uhradiť svoje pohľadávky dodatočne, ešte pred zverejnením samotného zoznamu. V Galante tak postupujú opakovane, hovorkyňa konštatovala, že zverejnenie máva za následok len mierny nárast platobnej disciplíny.

Kilácskóová pripomenula, že Galanta aktuálne pripravuje projekt Karta Galanťana, ktorý prinesie pre obyvateľov s trvalým pobytom v meste veľa výhod a zaujímavých benefitov. "Aktívna však bude len pre tých, ktorí nebudú mať voči mestu Galanta žiadne nedoplatky po splatnosti," zdôraznila. Od spustenia tohto projektu očakávajú nielen zvýšenie platobnej disciplíny občanov a podnikateľov, ale aj úhrady nedoplatkov, ktoré mesto eviduje.

"Po zverejnení poslednej výzvy na úhradu nedoplatkov sme zaznamenali mierny ohlas od dlžníkov, ktorí na to jednoducho zabudli alebo uviedli, že nemali z rôznych dôvodov k dispozícii platobný výmer k dlžnej sume, ale majú záujem o úhradu," doplnila hovorkyňa. Aplikácia Karty Galanťana umožní podľa nej používateľovi jednoduchú a pohodlnú úhradu vyrubenej dane či iného poplatku priamou cestou cez platobnú bránu a zabezpečí zároveň aj adresné informovanie.