Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Gymnáziu Jána Hollého v Trnave už ťahá na stovku

Ilustračné foto Foto: TASR

Škola prešla v nasledujúcich desaťročiach viacerými organizačnými zmenami, svoj hlavný atribút – výchovu budúcich osobností vo všetkých oblastiach spoločenského života, si však zachováva dodnes.

Trnava 15. apríla (TASR) – Gymnázium Jána Hollého je najstaršou vzdelávacou inštitúciou v Trnave. V tomto roku si pripomína 94 rokov od založenia, no jeho skutočná história sa začala ešte o 452 rokov skôr - v roku 1561, keď sa škola transformovala z ešte staršej kapitulskej školy a viedol ju rád jezuitov. V jej laviciach zasadli mnohí zástupcovia vtedajšej inteligencie a dnes známe mená z učebníc histórie či literatúry.

Neskôr, po etape klasického gymnázia, výnosom Ministerstva školstva a národnej osvety vzniklo 5. mája 1919 Československé reálne gymnázium, ktoré už od začiatku (s výnimkou budovania socializmu) nieslo meno jedného zo svojich najslávnejších absolventov, národného buditeľa, kňaza a básnika Jána Hollého. Škola prešla v nasledujúcich desaťročiach viacerými organizačnými zmenami, svoj hlavný atribút – výchovu budúcich osobností vo všetkých oblastiach spoločenského života, si však zachováva dodnes. Celé generácie bývalých gymnazistov majú svoje štúdium a roky mladosti spojené s budovou na Hollého ulici, ktorá je súčasťou Národnej kultúrnej pamiatky - komplexu objektov Trnavskej univerzity.

Iba najmladšie ročníky budú na svoju alma mater spomínať už inak. Od roku 2005 sa škola začala sťahovať do nového objektu Na hlinách, pretože cirkev si uplatňovala na historický objekt reštitučný nárok. "To urýchlilo rozhodnutie zriaďovateľa nájsť gymnáziu nové priestory. Vďaka európskym fondom začala nová škola rýchlo rásť, neskôr pribudla prístavba pre triedy osemročného gymnázia, ktoré prešlo Na hliny v školskom roku 2009/2010," povedal pre TASR súčasný riaditeľ školy František Klotton.

Jedna z tried sa premenila na historickú expanziu

Nikomu sa zo školy na Hollého ulici neodchádzalo ľahko, no vyvážili to možnosti, ktoré vyučovaciemu procesu poskytla nová budova. "Dobrého ducha v podobe busty Jána Hollého sme v závere slávnostne preniesli," povedal Klotton. A nielen to, jedna z tried sa premenila na malú historickú expozíciu. "Inštalovali sme tu predmety pripomínajúce predchádzajúce obdobia, aby po rokoch nevznikol dojem, že naša škola nemá históriu," dodala zástupkyňa riaditeľa Eva Starnová.

Vystavené sú napríklad výročné správy od roku 1941, kroniky počnúc obdobím vzniku štátneho gymnázia, staré učebné pomôcky, práce žiakov. Ale aj klasická zelená školská tabuľa, i koza, ktorú trápili gymnazisti počas hodín telocviku. Sú tam výtlačky školského časopisu Blesk, dokumenty o úspešnej ceste spevokolu Cantica nova, zábery z výmenných návštev s družobnými školami v Rokycanoch a Sangerhausene. I zábery z nedávneho podujatia Euroweek, keď gymnázium úspešne hostilo študentov z dvadsiatich krajín Európy.