Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Hlasovacie preukazy k eurovoľbám vydávajú v Žiline od stredy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

O vydanie hlasovacieho preukazu je možné požiadať viacerými spôsobmi.

Žilina 24. apríla (TASR) - Hlasovacie preukazy k blížiacim sa voľbám do Európskeho parlamentu si Žilinčania môžu vyzdvihnúť od stredy na mestskom úrade. O ich vydanie môžu požiadať obyvatelia, ktorí nebudú voliť v mieste svojho trvalého bydliska. TASR o tom informovala Zuzana Ondrášová z komunikačného odboru žilinskej radnice.

O vydanie hlasovacieho preukazu je možné požiadať viacerými spôsobmi. Osobne môže volič požiadať najneskôr posledný pracovný deň pred konaním volieb, teda do 7. júna počas úradných hodín Mestského úradu v Žiline v klientskom centre. Do rovnakého termínu je možné vybaviť hlasovací preukaz aj prostredníctvom splnomocnenej osoby.

Elektronickú žiadosť je potrebné odoslať do 20. mája e-mailom, prípadne vyplnením elektronického formulára zverejneného na webovej stránke mesta. "Oprávnení voliči môžu mestský úrad požiadať o hlasovací preukaz aj písomne, listom. Na obálku treba uviesť "Žiadosť o hlasovací preukaz" a doručiť ju na adresu mestského úradu najneskôr 15 pracovných dní pred konaním volieb do Európskeho parlamentu, čiže do 20. mája," dodala Ondrášová.

Počas posledných eurovolieb, ktoré sa konali v roku 2019, vydalo mesto Žilina 1071 hlasovacích preukazov a zúčastnilo sa na nich približne 27 percent oprávnených voličov. V nadchádzajúcich voľbách do europarlamentu sa pre Žilinčanov otvorí 79 volebných okrskov.