Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hrad Devín privíta Cigánsky bašavel

Devín, archívna snímka. Foto: Ikar

Vystúpia známe tváre, ako Lyric, Lasky, Kamil Mikulčík, Jarka Gavačová, Braňo Jobus, Marcel Forgáč, Dorota Nvotová či herečka Kamila Mitrášová, ktorá si zahrala hlavnú úlohu vo filme Loli Paradička.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Symbol Slovanov, hrad Devín, privíta v sobotu (24. 8.) Cigánsky bašavel. Počas celého popoludnia až do večera sa v romantickom prostredí predstavia rómske kapely z Maďarska, Českej republiky a Slovenska. Vystúpia známe tváre, ako Lyric, Lasky, Kamil Mikulčík, Jarka Gavačová, Braňo Jobus, Marcel Forgáč, Dorota Nvotová či herečka Kamila Mitrášová, ktorá si zahrala hlavnú úlohu vo filme Loli Paradička. TASR o tom informovala PR manažérka Tatiana Slivková.

Popri temperamentnej hudbe budú pripravené stánky s tradičnými rómskymi špecialitami a tvorivé dielne, kde si návštevníci môžu vyrobiť napríklad tutu sukne, čelenky, lapače snov či odznaky. Pripravené budú aj kurzy, kde sa návštevníci budú môcť naučiť vyrábať cukrovú vatu alebo spracovať keramiku. Na festivale budú aj kurz rómskych tancov, foto kútik a lukostreľba. Pre najmenších sú pripravené cirkus, divadelné predstavenie, skákací hrad, detský kútik, čítanie rozprávok, animátori, súťaže či maľovanie na tvár. V 'Živej knižnici' sa študenti Divých makov podelia o ich silné životné príbehy. Tohtoročnou novinkou bude virtuálna realita na tému, aké je to byť v koži Róma v našej spoločnosti. Nasadením špeciálnych okuliarov návštevník bude môcť zažiť, ako sa cíti mladý Róm pri nakupovaní alebo keď čaká na ulici na taxík. Na záver programu nebude chýbať ani slávnostné krájanie torty.

Cieľom občianskeho združenia Divé maky, ktoré akciu pripravuje, je vyhľadávať mladé rómske talenty a podporovať ich vzdelanie a talent prostredníctvom individuálnych darcov. Ich rodinné alebo sociálne podmienky im často nedovoľujú rozvíjať svoje nadanie. Prostredníctvom projektov Divých makov rómske deti a mladí dostávajú šancu na vzdelanie, sú motivovaní k lepším výkonom, učia sa cieľavedomosti aj vytrvalosti. Vďaka darcom z nich môžu vyrásť úspešní mladí ľudia, ktorí sami budú môcť pomáhať komunite, z ktorej pochádzajú.