Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Podujatie Gazdovanie na hriňovských lazoch ukazuje život v minulosti

Na snímke pohľad na rozsiahle hriňovské lazy. Foto: TASR - Jozef Poliak

Podujatie väčšinu dňa prebiehalo vo viac ako desiatich dvoroch, od 16.00 do 18.00 h nasledoval galaprogram Vitajte v Hriňovej.

Hriňová 18. augusta (TASR) – Život, ktorý bol v minulosti typický pre lazy v okolí mesta Hriňová v Detvianskom okrese, prezentuje podujatie Gazdovanie na hriňovských lazoch. Jeho ôsmy ročník sa počas soboty koná v mestskej časti Hriňovej - Slanci.

„Návštevníci sa môžu preniesť v čase a pozrieť si tradičné postupy ľudového rezbárstva a staviteľstva. Vyskúšať si môžu oranie s volmi, kosenie a mlátenie obilia, vyberanie zemiakov, bielenie plátna, prácu remeselníkov a starých trhovníkov, ako aj výrobu syra, prípadne sa zoznámiť s tradíciami a ľudovými zvykmi i obyčajami,“ uvádzajú organizátori.

Podujatie väčšinu dňa prebiehalo vo viac ako desiatich dvoroch, od 16.00 do 18.00 h nasledoval galaprogram Vitajte v Hriňovej, v rámci ktorého sa predstavili folklórne súbory (FS) z Podpoľania aj iných regiónov. Od 19. hodiny až do skorých ranných hodín je naplánovaná ľudová zábava s hudbou FS Hriňovčan.