Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Humenné zmenilo zloženie mestskej rady

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Po novom tak zloženie mestskej rady zodpovedá pomeru počtu členov jednotlivých poslaneckých klubov.

Humenné 18. novembra (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) mesta Humenné na svojom stredajšom rokovaní schválili zmenu v zložení mestskej rady. Podporili tým návrh predsedu poslaneckého klubu Odvážne Humenné Martina Ruščanského, ktorého cieľom bolo dosiahnuť "rovnováhu a spravodlivosť". Po novom tak zloženie mestskej rady zodpovedá pomeru počtu členov jednotlivých poslaneckých klubov.

Dosiaľ sedemčlenná mestská rada pozostávala z piatich poslancov donedávna najväčšieho, desaťčlenného poslaneckého klubu Spájame sa pre Humenné a po jednom zástupcovi z päťčlenného klubu Úsvit - KSS a trojčlenného klubu Kresťanskodemokratické hnutie. Keďže si však koncom augusta päť poslancov, ktorým nevyhovovala komunikácia v rámci klubu Spájame sa pre Humenné, založili nový klub Odvážne Humenné, Ruščanský sa dožadoval upraviť pomer síl aj v mestskej rade. "Musia usúdiť, že keď je päťčlenný poslanecký klub, nemôžu mať štyroch členov v mestskej rade. To nikde na Slovensku nie je," povedal pre TASR s tým, že i v zákone o obecnom zriadení sa pri obsadzovaní postov v mestskej rade prihliada na politickú príslušnosť.

Ako vyplynulo z jeho ďalších slov, s klubom Spájame sa pre Humenné, ktorý v komunálnych voľbách 2018 podporoval primátora Miloša Merička, sa novovzniknutý klub chcel na obmene členov mestskej rady dohodnúť, no neuspel. "Tak sme začali dnes ráno rokovať s poslancami ostatných poslaneckých klubov," doplnil s tým, že pochopenie našli u poslancov za stranu Smer-SD. "Tam sme urobili taký politický kompromis, že sme im podporili jedného a oni nám podporili dvoch," uzavrel.

Z humenskej mestskej rady tak poslanci odvolali Ondreja Babjarčíka a Jozefa Babjaka, jej novými členmi sú Martin Ruščanský a Silvia Cukrovaná za klub Odvážne Humenné a Andrej Semanco za Smer-SD.