Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Hurbanovmu námestiu stále chýba socha vierozvestcov

Socha má stále určené len miesto, kde ju osadia, na tom, ako bude vyzerať, sa však ešte pracuje.

Bratislava 14. februára (TASR) – Súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda zrejme tohtoročné júlové oslavy 1150. výročia príchodu solúnskych bratov sprevádzať nebude. Socha má totiž určené len miesto, kde ju osadia, na tom, ako bude vyzerať, sa však ešte pracuje.

Mestskí poslanci najprv chceli dať bronzové súsošie nadživotných vierozvestcov na hrad alebo na Gorazdovu ulicu. Hurbanovo námestie, ktoré presadzovala Matica slovenská, vlani v septembri zamietli. O mesiac neskôr už námestie schválili, problémovou sa však stala zase socha. Diskutovali o kvalite umeleckého diela a návrh Rotunda od akademického sochára Antona Gabríka sa im zdal zastaraný. Najsilnejší klub SDKÚ-DS, Most-Híd chcel novú súťaž, Matica slovenská zase varovala, že novú sochu do osláv vyhotoviť nestihnú.

Dnes sa pôvodná socha upravuje. "Stretol som sa s predsedom Matice slovenskej, s predstaviteľmi Konferencie biskupov Slovenska a Spoločnosti sv. Cyrila, Metoda a Gorazda. Priniesli informáciu, že pracujú na úpravách súsošia," priblížil primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Akademický sochár Anton Gabrík z Modry vytvoril v poradí už tretí model. Hovorí, že s prvým vyhral súťaž a druhý odišiel do zabudnutia, lebo ho posudzovala šesťčlenná komisia zložená zo zástupcov mesta a Matice slovenskej. "Hlasovanie bolo tri na tri," uviedol pre TASR Gabrík. Teraz vytvoril tretí model, ktorý už poslal na posúdenie hlavnej mestskej architektke Ingrid Konrad. Spolu s ňou by mal o diele rozhodovať aj riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivo Štassel. "O tom, či to dielo zodpovedá, alebo nezodpovedá odborným požiadavkám, nemajú rozhodovať politici, ale odborníci. Títo dvaja sú za mesto poverení, aby posudzovali stav prípravy diela," podotkol Ftáčnik.

Gabrík dodáva, že koncepcia sochy ostane, výrazné zmeny na nej nebudú, ale mierne sa upravia hmoty. "Zohľadnil som požiadavky, ktoré na mňa malo mesto, prípadne Matica slovenská. Socha bude, akurát musíme dohodnúť detaily."

Pokiaľ odborníci podľa primátora povedia, že dielo svojou umeleckou kvalitou už zodpovedá požiadavkám, ktoré mesto na takéto dielo má, potom je naplnená požiadavka poslancov a sochu budú môcť hneď umiestniť na Hurbanovo námestie.