Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Jasovská jaskyňa a Domica budú cieľom jesenných jázd Vlakom za UNESCOM

Nezabudnuteľný zážitok v návštevníkovi zanechá plavba po podzemnej riečke Styx s dĺžkou 140 m. Domica. Foto: TASR – František Iván

Polovica novembra prinesie predĺžený víkend a posledná jazda Vlakom za UNESCOM do Domice je podľa organizátorov ideálnou príležitosťou, ako ho odštartovať.

Košice 26. októbra (TASR) - Séria výletov Vlakom za UNESCOM vyvrcholí dvoma jesennými jazdami. Prvá z nich sa uskutoční už v sobotu 28. októbra a koľajnice zavedú cestujúcich k Jasovskej jaskyni. Vlakom za UNESCOM vyrazíme posledný raz v tomto roku 17. novembra, keď výlet do Domice spestrí aj retrobus.

Jasovská jaskyňa je najbližšou jaskyňou Svetového dedičstva UNESCO k metropole východného Slovenska. V jej okolí sa nachádza mnoho turisticky atraktívnych miest. Vlak do Jasova sa, podobne ako predošlé výlety, vypredal už týždeň pred konaním akcie. Legendárny motoráčik vyzdvihne 150 cestujúcich z košickej železničnej stanice v sobotu o 8.00 h.

"Jasovská jaskyňa je jednou z troch slovenských jaskýň, ktoré sa využívajú na liečbu dýchacích ciest inhaláciou jaskynného aerosólu. Žije v nej až 19 druhov netopierov a je jedným z najvýznamnejších zimovísk podkovára veľkého na Slovensku," uviedla riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Podľa jej slov ide o jednu z posledných možností dostať sa do jaskyne, ktorej sezóna sa končí tri dni po tejto jazde Vlakom za UNESCOM. Okrem samotnej jaskyne si turisti pozrú aj jasovský kláštor, medzevský hámor či Jasovskú skalu. Vlak sa do Košíc vráti podvečer, o 17.15 h.

Polovica novembra prinesie predĺžený víkend a posledná jazda Vlakom za UNESCOM do Domice je podľa organizátorov ideálnou príležitosťou, ako ho odštartovať.

"Cestujúci sa teda počas tohto výletu dostanú do jedinej, verejnosti prístupnej jaskyne na Slovensku. Domica totiž, ako jediná, nezatvára koncom októbra, ale sezónu má až do konca kalendárneho roka. Zaujímavosťou tejto jaskyne je, že v nej v roku 1982 natáčali slávnu rozprávku Soľ nad zlato," pripomína Vargová Jurková.

Okrem samotnej Domice, v ktorej objavili archeologické nálezy staré až 6000 rokov, cestujúci tradične zavítajú aj k zaujímavým miestam v okolí. Naskytne sa im jedinečná príležitosť vidieť reformovaný Kostol sv. Juraja v Plešivci z 13. storočia alebo zrúcaniny hradu Plešivec. Tých, ktorí sa radšej od skupiny odtrhnú, môže podľa Vargovej Jurkovej zlákať aj kratšia túra za najkrajšími škrapovými poľami Slovenského krasu – Kečovskými škrapmi, s množstvom vzácnych živočíchov a rastlín.

"Dopravu počas tohto výletu budeme kombinovať aj s retrobusom, ktorý potrebujeme minimálne na dovoz z Plešivca k Domici. Tento autobus ale pôjde už z Košíc, cestujúci si teda môžu vybrať rôzne kombinácie dopravy," dodala riaditeľka Košice Región Turizmus.