Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Deň otvorených dverí v múzeu v Jelšave bude zameraný na baníctvo

Archívna snímka. Foto: TASR - Š. Petráš

Súčasťou podujatia bude i otvorenie tematickej výstavy, ktorá bude v múzeu sprístupnená do konca mája.

Jelšava 21. mája (TASR) – Baníctvu a jeho tradícii v regióne Gemer bude venovaný deň otvorených dverí v Mestskom múzeu Jelšava (MMJ) v okrese Revúca. Uskutoční sa v piatok 24. mája od 9.00 do 15.00 h.

„Chceli by sme populárnou formou trochu priblížiť bohatú banícku históriu nášho regiónu Gemer, keďže sa tu ťažila železná ruda, meď a v menšom množstve i ďalšie nerasty. V súčasnosti je to hlavne magnezit,“ priblížila riaditeľka MMJ Tatiana Strelková.

Dodala, že v uvedený deň pripravia v múzeu i dramatizované prehliadky. „Určite nás navštívia aj banícki škriatkovia – permoníci, ktorí budú sprevádzať našich návštevníkov do jednotlivých priestorov,“ avizovala Strelková.

Súčasťou podujatia bude i otvorenie tematickej výstavy, ktorá bude v múzeu sprístupnená do konca mája. Keďže podľa riaditeľky archív a depozitár MMJ nie je na tento účel dostatočne vybavený, potrebné predmety a materiály si zapožičajú.

„Spolupracujeme s Baníckym múzeom v Rožňave, Gemersko-malohontským múzeom v Rimavskej Sobote a občianskym združením Rákošská cächa. Jeho členovia sa snažia zachovávať banícku tradíciu v tejto časti Gemera,“ zakončila Strelková.