Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Jurskí archeológovia odkrývajú dielňu veľkomoravského klenotníka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/ AP

Počas sezóny 2018 sa práce sústreďujú aj na výskum zahĺbených objektov, zistených v minulej sezóne, na výskum opevnenia druhého predhradia.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Archeologický výskum vo Svätom Jure, v priestore jednej z najvýznamnejších slovanských pevností na Slovensku, pokračuje aj v roku 2018. Zameriava sa najmä na odkrývanie dielne veľkomoravského klenotníka z 9. storočia. V sobotu o 14.00 h sa podobne ako minulý rok uskutoční komentovaná prehliadka náleziska pre verejnosť. Na webovej stránke Malokarpatského múzea v Pezinku o tom informuje archeológ a vedúci výskumu Július Vavák.

"Výskumnú sezónu 2018 sme začali na jar veľkoplošným geofyzikálnym prieskumom, realizovaným v spolupráci s pracovníkmi Masarykovej univerzity v Brne. Náš archeologický výskum sa zameriava najmä na odkrývanie dielne veľkomoravského klenotníka z 9. storočia, ktorá prináša neustále nové pozoruhodné poznatky. Na našom území ide vôbec o najvýznamnejší objav svojho druhu, so stredoeurópskym významom,” priblížil Vavák.

Počas sezóny 2018 sa podľa jeho slov práce sústreďujú aj na výskum zahĺbených objektov, zistených v minulej sezóne, na výskum opevnenia druhého predhradia, ale aj na doskúmanie priestoru palácovej stavby z 13. - 14. storočia, z čias svätojurských Hunt – Poznanovcov. Výskumom získané organické a kovové vzorky podrobia slovenskí i zahraniční odborníci prírodovedným analýzam.

"Počas realizácie vedeckého výskumu sa v sobotu 15. septembra o 14.00 h uskutoční komentovaná prehliadka náleziska pre verejnosť, avšak archeologický výskum je možné navštíviť aj individuálne," uviedol Vavák s tým, že výstupom z projektu bude okrem prehliadky aj získanie archeologického materiálu a nových poznatkov, publikačná činnosť, prednáška, rovnako aj ochrana nálezov a náleziska.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.