Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

K problému PKO vznikla ďalšia alternatíva záchrany

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Po dohode by mala vzniknúť aj komisia odborníkov z rezortu životného prostredia, mesta a investora, ktorá by mala posúdiť technické, finančné a právne riešenia, ktoré by boli reálne.

Bratislava 22. mája (TASR) – Na to, ako zachrániť bratislavský Park kultúry a oddychu (PKO), vznikla ďalšia možnosť. Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH) by sa mohol stať súčasťou pripravovaného projektu Dunajského nábrežia.

O takejto alternatíve dnes rokovali primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) a minister životného prostredia SR Peter Žiga (Smer-SD).

Mesto už dlhší čas plánuje získať do svojho vlastníctva štátne pozemky pod VÚVH a tie vymeniť za pozemky pod PKO.

Ako sa však minulý týždeň vyjadril minister Žiga, nevidí dôvod na to, aby sa problémy samosprávy riešili na úkor rezortu životného prostredia a VÚVH. Nový ústav s unikátnymi laboratóriami by totiž museli postaviť nanovo na inom mieste. Podľa rezortu by takáto výstavba bola časovo aj finančne veľmi náročná.

Po dnešnom rokovaní preto vznikla ďalšia alternatíva. Areál ústavu by bol zakomponovaný do nového projektu. "Zachovala by sa tak jeho 60-ročná tradícia, výhodná poloha pri Dunaji a vzácne hydrotechnické laboratóriá, ktoré sa podieľajú na významných medzinárodných projektoch. Išlo by o obojstranne prijateľnejšie riešenie," domnieva sa minister.

Túto možnosť bude skúmať aj mesto. "Nie je odpoveď, že nemôžeme. Musíme nájsť riešenie, ktoré bude v prospech samosprávy aj v prospech Bratislavčanov," uviedol hovorca primátora Ľubomír Andrassy s tým, že najbližšie budú o novej alternatíve rokovať mesto, ministerstvo a investor. "Do konca leta by sme chceli mať úplne jasno, akou cestou pôjdeme," dodal.

Po dohode by mala vzniknúť aj komisia odborníkov z rezortu životného prostredia, mesta a investora. Tá by mala posúdiť technické, finančné a právne riešenia, ktoré by boli reálne a nepoškodzovali by zelený rezort.

Primátor s ministrom dnes rokovali aj o ostrove Sihoť. Práve cezeň má totiž viesť cyklotrasa z mestskej časti Devín do Karlovej Vsi, aby sa mohol plnohodnotne využívať budúci cyklomost do Rakúska ponad rieku Moravu.

"Prikláňame sa viac k riešeniu, ktoré Sihoť obchádza," poznamenal minister. Podľa neho treba zohľadniť environmentálne riziká, ochranu strategických vodných zdrojov a prírody. Cyklotrasu cez Sihoť odmieta aj Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Jej generálny riaditeľ Radoslav Jakab chce v prvom rade zabezpečiť ochranu dodávok vody a až potom riešiť otvorenie priestorov pre cyklistov ako dodatočnú službu. Podobný názor má mesto. "Len ak by bola posilnená ochrana vodných zdrojov, pristúpili by sme k tomu, aby ju využívali aj cyklisti," dodal Andrassy.

Dnešné rokovanie bolo úvodné, minister s primátorom sa dohodli na ďalšom.