Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

KDH zhodnotilo voľby v PSK, výsledok vraj ovplyvnila volebná korupcia

Koalícia KDH, SDKÚ-DS, MOST-HÍD získala v krajskom parlamente 19 kresiel. Strana KDH bude mať 10 miest, SDKÚ 8 a MOST-HÍD 1 kreslo.

Prešov 20. novembra (TASR) – Za volebným neúspechom Jána Hudackého je nízka volebná účasť a pretrvávajúca volebná korupcia. Tvrdí to nielen samotný neúspešný kandidát na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Ján Hudacký, ale aj predseda Okresného centra KDH v Prešove Stanislav Kahanec.

„V Prešove KDH získalo v parlamente 3 miesta, v Kežmarku 2, v Poprade 2, SDKÚ v Prešove 3 a v Poprade 3. To znamená, že výsledky SDKÚ boli dobré v Prešove a v Poprade, KDH bolo dobré v Prešove, Kežmarku a v Poprade,“ poukázal na dobré výsledky koalície vo voľbách Kahanec.

Povedal však, že ak by sa nevyskytovala najmä v rómskych osadách korupcia, v Prešovskom kraji by sa o poste predsedu PSK rozhodlo až v druhom kole.

„Jeden prípad zdokumentovali dokonca členovia môjho volebného štábu prostredníctvom videokamery a záznam poskytli polícii. Rovnako sme podali podnet s podozrením na spáchanie trestného činu,“ uviedol v tlačovej správe na margo kupovania hlasov J. Hudacký.

Stanislav Kahanec poukázal aj na zaujímavé výsledky hlasovania na posty poslancov PSK. V dvoch obciach s rómskymi osadami, konkrétne vo Varhaňovciach a Chminianskych Jakubovanoch v okrese Prešov totiž podľa neho výsledky poukazujú na nekalé praktiky piatich, respektíve šiestich kandidátov SMERU.

„Vo Varhaňovciach získali kandidáti z koalície KDH, SDKÚ-DS, MOST-HÍD 10 až 29 hlasov. Šiesti vyvolení poslanci tam získali od 94 do 179 hlasov,“ povedal Kahanec.

Krajský predseda strany SMER-SD Stanislav Kubánek na utorkovej (19. 11.) tlačovej besede uviedol, že kľúčom ich úspechu bolo stretávanie sa s voličmi. Šéf kampane pre voľby v PSK Peter Obrimčák poukázal na to, že má prehľad o kampani i o kampaniach poslancov a zo strany SMER-SD takýto postup vo volebnej kampani nepotrebovali.

Koalícia KDH, SDKÚ-DS, MOST-HÍD získala v krajskom parlamente 19 kresiel. Strana KDH bude mať 10 miest, SDKÚ 8 a MOST-HÍD 1 kreslo. Kahanec nevylúčil, že do poslaneckého klubu pribudne aj jeden nezávislý poslanec, meno konkretizovať nechcel.

Ján Hudacký sa vo voľbách na post predsedu PSK umiestnil na druhom mieste s 39.105 hlasmi. Na volebnú kampaň minul dokopy 57.000 eur. Časť financií podľa neho pochádzala z príspevkov sympatizantov, sám investoval 15.000 eur a ústredie KDH financovalo jeho kampaň sumou 20.000 eur.