Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Komorný sláčikový orchester Junior uspel na festivale v Belgicku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V tomto roku sa podľa riaditeľky predstavilo 60 orchestrov z 12 krajín a súťažilo sa v šiestich kategóriách.

Bratislava 8. mája (TASR) - Komorný sláčikový orchester Junior z bratislavskej Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jozefa Kresánka uspel na 71. ročníku Európskeho hudobného festivalu pre mladých v belgickom Neerpelte. Orchester pod vedením Vlasty Veľasovej získal prvú cenu s vyznamenaním "Cum laude". Pre TASR to priblížila riaditeľka školy Miriam Trgová.

"Ocenenie, ktoré odborná porota udeľuje za výkon ohodnotený za 90 - 97 percent," podotkla Trgová. Festival je podľa jej slov organizovaný každoročne a striedajú sa vokálne a inštrumentálne zoskupenia.

V tomto roku sa podľa riaditeľky predstavilo 60 orchestrov z 12 krajín a súťažilo sa v šiestich kategóriách. "Odborná porota vysoko ocenila dramaturgiu a náročnosť repertoáru, kultúru tónu a vysokú interpretačnú úroveň telesa," doplnila.

Hra v orchestri je podľa jej slov výbornou skúsenosťou pre mladých ľudí. Podotkla, že okrem interpretačných zručností a skúseností získavajú aj zručnosti prezentačné a sociálne pri budovaní vzťahov a nadobúdajú pocit kolektívnej zodpovednosti.