Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Korzo regionálnych chutí ponúkne degustáciu vín z Nitrianskeho kraja

Na archívnej snímke fľaše vína. Foto: TASR/AP

Organizácia chce na ďalších ročníkoch podujatia prezentovať aj chute ovocných destilátov a likérov, domácich džemov, sirupov, medov, mäsových či mliečnych špecialít.

Nitra 24. augusta (TASR) - Nábrežie rieky Nitra pod Nitrianskym hradom sa 2. septembra zmení na Korzo regionálnych chutí. Podujatie, ktoré ponúkne ochutnávku vín od vinárov z Nitrianskeho kraja, pripravuje Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR).

Ako informovali organizátori, na verejnej degustácii sa od 16.00 do 23.00 h predstaví 13 výrobcov vín z celého regiónu. "Korzo regionálnych chutí s leitmotívom Vyrobené v Nitrianskom kraji má však vyššiu ambíciu ako len prezentáciu vín. Väčšinový poľnohospodársky charakter kraja dáva potenciál na budovanie značky Nitrianskeho kraja ako regiónu, ktorý ponúka vysoko kvalitný sortiment domácich gastronomických výrobkov," uviedol predseda KOCR Daniel Balko.

Organizácia chce preto na ďalších ročníkoch podujatia prezentovať aj chute ovocných destilátov a likérov, domácich džemov, sirupov, medov, mäsových či mliečnych špecialít. "V nitrianskom regióne máme aj výrobcov čokolády a kávy, ktorí v posledných rokoch získali viaceré najvyššie medzinárodné ocenenia," pripomenul Balko.

Podľa jeho slov chce KOCR prezentáciou miestnych výrobkov rozšíriť aj povedomie o regionálnych značkách kvality, ktoré by sa mali stať aj zárukou miestneho pôvodu či inej jedinečnosti výrobku. "Podpora a vyhľadávanie domácich výrobkov je dnes trendom a Nitriansky kraj má jedinečnú šancu tento trend premeniť na úspešný produkt gastronomického a zážitkového cestovného ruchu," myslí si Balko.

Ako doplnil, pilotný ročník Korza regionálnych chutí ponúkne návštevníkom špičkové vína. "Okrem bežných odrôd či čoraz obľúbenejších slovenských novošľachtencov tu nájdeme aj špecifické odrody pestované lokálne, ako Cetínska Kádarka, či na väčšom území regiónu, ako Pesecká Leánka na svahoch Pohronského Inovca," uviedol Balko.

Zároveň pripomenul, že práve vinárstvo môže byť silným gastronomickým i kultúrnym potenciálom Nitrianskeho kraja, na ktorom môže región stavať aj svoju turistickú identitu. "Celé územie nášho kraja je pokryté oficiálnymi vinohradníckymi oblasťami. Ponúka tak rôznorodosť vinohradníckych plôch. Od nížin pri Dunaji, nitriansku pahorkatinu až po najvyššie položené vinohrady na Slovensku na sopečnom podloží Štiavnických vrchov. KOCR chce preto vinárstvo podporovať a pomáhať pri skvalitňovaní produktov gastronomického a zážitkového cestovného ruchu v Nitrianskom kraji," dodal Balko.