Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

KOS v Nitre ponúka v hvezdárni podujatie pre deti i verejnosť

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Ladislav Vallach

Najbližšie podujatie je na 14. decembra pripravené pre žiakov zo ZŠ v Branči.

Nitra 12. decembra (TASR) - Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre po rozsiahlej rekonštrukcii svojej hvezdárne ponúka v priebehu decembra viaceré vzdelávacie aktivity školákom i verejnosti. V posledných dňoch tam oblohu pozorovali deti z viacerých materských i základných škôl (ZŠ) nielen z Nitry, ale aj z okolitých obcí.

Najbližšie podujatie je na 14. decembra pripravené pre žiakov zo ZŠ v Branči. "Pod odborným dozorom im na didaktických pomôckach predstavíme niektoré vesmírne javy a objekty, vysvetlíme a ukážeme im princípy rôznych typov ďalekohľadov na laserových pomôckach, v kupole hvezdárne sa zoznámia s fungovaním nášho astroteleskopu, budú pozorovať cez slnečný ďalekohľad Slnko a v astroučebni si pozrú náučný program o slnečnej sústave," informovalo KOS.

Podobný program je 15. decembra pripravený aj pre žiakov ZŠ Novozámocká v Nitre a v rovnaký deň je pripravené podujatie aj pre verejnosť. "Návštevníci budú spoločne s astronómom Matejom Trstenovičom pozorovať večernú oblohu v naše zrekonštruovanej kupole," uviedli organizátori.

KOS v Nitre sprístupnilo verejnosti zrekonštruovanú hvezdáreň 24. novembra po stavebnej i technologickej modernizácii. "Dostala novú kupolu i moderný teleskop. Obnovili sa priestory a sprístupnila sa rotunda s nainštalovanými novými didaktickými pomôckami," pripomenulo KOS.