Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Košičania sa pokúsia vytvoriť rekord v počte svietiacich balónov

Návštevníci budú môcť vidieť dominantu Košíc historicky po prvýkrát doslova v inom svetle.

Košice 18. januára (TASR) - Pri príležitosti jubilejných 100 rokov elektrifikácie Dómu sv. Alžbety a 10-ročného partnerstva Východoslovenskej energetiky a.s. (VSE) s medzinárodným energetickým koncernom RWE rozdajú v sobotu 19. januára návštevníkom Košíc 7500 svietiacich balónov.

S najväčším počtom svietiacich balónov na jednom mieste si v sobotu večer pravdepodobne pripíšu Košice nový rekord. „Ak sa to podarí, pôjde o ustanovujúci pokus, ktorý doteraz nikto na Slovensku nerealizoval. A práve o to bude hromadný rekord zaujímavejší a Košice sa tak zapíšu do histórie tejto kategórie ako prvé miesto, kde sa niečo takéto uskutočnilo. S týmto unikátnym množstvom to bude určite pôsobivé aj po vizuálnej stránke,“ uviedol Igor Svítok, zakladateľ Knihy slovenských rekordov.

Balóny budú rozdávať hostesky po zotmení na Hlavnej ulici. „Veríme, že nás návštevníci mesta pri pokuse o rekord podporia a netradičným spôsobom osvetlíme centrum Košíc,“ pozýva na sobotný podvečer do centra Košíc hovorkyňa VSE Andrea Danihelová. Organizátori rekordu zároveň prosia návštevníkov podujatia, aby sa správali zodpovedne voči životnému prostrediu a nenechávali prípadný odpad po použití balónikov na zemi.

Balónový rekord je súčasťou jedného z vrcholných podujatí sobotňajšieho programu otváracieho ceremoniálu projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 - nasvietenia Dómu sv. Alžbety z exteriéru.

Návštevníci budú môcť vidieť dominantu Košíc historicky po prvýkrát doslova v inom svetle. Otvárací ceremoniál ponúkne množstvo netradičných expozícií na fotografovanie, a preto je výbornou príležitosťou na zapojenie sa do fotosúťaže Energia východu.