Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Košice chcú cykloturistiku, cez kraj má viesť aj medzinárodná trasa

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V kraji je momentálne 57 cyklotrás s dĺžkou 1290 kilometrov. Projekt BICY ukazuje aj koncept rozvoja do budúcna. Cieľom je popularizácia.

Košice 16. októbra (TASR) - V Košickom samosprávnom kraji (KSK) sa v súčasnosti nachádza 57 legalizovaných cyklotrás v celkovej dĺžke 1290 kilometrov. Najvyšší podiel z toho tvoria cyklomagistrály so 452 kilometrami. Vyplýva to z projektu BICY, ktorý mapoval stav cyklotrás v regióne.

Terénnym prieskumom sa zisťoval aj technický stav cykloturistického značenia a vybavenosti. "Našou ďalšou aktivitou je teraz podpora preznačenia cyklotrás v celkovej dĺžke 420 kilometrov," uviedla koordinátorka projektu BICY a vedúca referátu cestovného ruchu KSK Adriana Šebešová. "Pripravujeme tiež strategický materiál pre rozvoj cyklistickej dopravy a cykloturistiky v kraji a zjednodušenú technickú dokumentáciu pre 150 km nových cyklotrás v kraji."

Stratégia, popularizácia a pravidelný monitoring

Cez Košický kraj by mala viesť medzinárodná cyklotrasa EuroVelo 11, pripravená bude preto štúdia na jej realizáciu. V spolupráci so strednými školami, v ktorých vyučujú cestovný ruch, chce tiež KSK medzi mladými ľuďmi nájsť čo najlepší spôsob, ako zlepšiť povedomie o cykloturistike.

Podľa vykonanej analýzy by sa malo popri zvyšovaní povedomia o cyklistike riešiť strategické plánovanie v tejto oblasti. "Analýza navrhuje zriadenie koordinačného centra či akéhosi cyklokoordinátora a zlepšiť infraštruktúru. Popritom realizovať aj pravidelný monitoring," konštatovala Šebešová.

Dotazníkový prieskum v rámci projektu zisťoval základné údaje o stave cyklistiky v troch mestách. Ukázalo sa napríklad, že v rámci deľby prepravnej práce je podiel cyklistiky v Košiciach a Spišskej Novej Vsi dve percentá a v Michalovciach päť percent.

ILustračné foto
Foto: TASR/Martin Baumann


Medzinárodný projekt: Cyklistiky ako životný štýl

Na projekte BICY – Mestá a regióny bicyklov sa podieľa 11 partnerov zo siedmich európskych krajín (Slovensko, Česko, Maďarsko, Rakúsko, Taliansko, Nemecko a Slovinsko) vrátane KSK. Projekt sa realizuje v rámci Operačného programu Stredná Európa, jeho trvanie je 36 mesiacov, rozpočet KSK v ňom je 154.414 eur. Hlavným cieľom je zvýšiť záujem obyvateľov kraja o cyklistiku ako životný štýl a ekologický spôsob dopravy.

Účastníci konferencie Cyklistická doprava, ktorá sa konala minulý týždeň v Košiciach, odporúčali vznik pozície nezávislého národného cyklokoordinátora a vymenovanie cyklokoordinátorov, ktorí sa budú venovať cyklistickej doprave, zo strany krajských a mestských samospráv. Vytvoriť by sa podľa nich malo aj trvalé systémové riešenie financovania rozvoja cyklodopravy a cykloturistiky v súlade s navrhovanými opatreniami v národnej cyklostratégii. Zároveň je treba využiť pripravované programovacie obdobie eurofondov na roky 2014-2020 na jednoznačné vyčlenenie financií na rozvoj cyklistickej infraštruktúry zadefinovaním príslušných opatrení.