Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Košická Botanická záhrada ožila rozprávkovým svetom V. Klimtovej

V Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach otvorili 23. mája 2012 výstavu českej výtvarníčky, ilustrátorky a spisovateľky Vítězslavy Klimtovej pod názvom Rozprávkový svet. Foto: TASR/František Iván

Známa výtvarníčka, ilustrátorka a spisovateľka je autorkou viacerých atraktívnych knižiek pre detského čitateľa a aj niekoľkých titulov pre dospelých.

Košice 23. mája (TASR) - Rozprávkový svet v botanickej záhrade je poetická výstava, ktorú košická Botanická záhrada organizuje v spolupráci so zaujímavou osobnosťou českej kultúry Vítězslavou Klimtovou.

Známa výtvarníčka, ilustrátorka a spisovateľka je autorkou viacerých atraktívnych knižiek pre detského čitateľa a aj niekoľkých titulov pre dospelých. Originálne lexikóny strašidielok ilustrovaných autorkinými akvarelmi a netradičným fantazijným rozprávaním o živote vysnívaných rozprávkových bytostí, sú len úvodnými titulmi do jej netradičnej tvorby.

Trvalým prezentačným zázemím tvorby Klimtovej je stála expozícia rozprávkových bytostí v trojrozmernom prevedení. Stále súkromné múzeum Rozprávkový dom je zriadené pre verejnosť v obci Pičín neďaleko mestečka Příbram. „Moje životné motto je, že svet je krásny a ľudia sú dobrí a tomu učím aj deti, ktoré nás navštívia,“ povedala dnes Klimtová pred novinármi.

Expozičné priestory košickej botanickej záhrady budú odo dneška až do polovice augusta obohatené o pestrú ukážku tvorby Klimtovej.

„Výstava je určená pre všetkých návštevníkov so zmyslom pre humor a obdarených fantáziou. Najviac zrejme zaujme detského návštevníka a rozšíri možnosti strávenia zaujímavých chvíľ v botanickej záhrade pre rodiny s deťmi,“ doplnila autorka, ktorá vyhlásila, že na škriatkov neverí, lebo ich pozná osobne a časť z nich pozvala aj do Košíc do Botanickej záhrady. Osobne sa zúčastnila slávnostného otvorenia výstavy a ponúkla aj možnosť získať originálne knihy z jej tvorby aj s venovaním.

Vyvrcholením jej pobytu v Košiciach bude netradičné popoludňajšie vystúpenie pre deti vo štvrtok 24. mája, kedy rozprávková babička strávi chvíle s deťmi pri maľovaní a spievaní naživo uprostred svojich víl, škriatkov, čertov a ďalších rozprávkových bytostí.

Tu bude player