Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košická zoo získala ohrozený druh korytnačky z Indie

Korytnačka hviezdicová. Foto: Facebook - Zoo Košice

Samica znáša obvykle jedno až desať vajec aj viackrát do roka.

Košice 15. januára (TASR) - Košickej zoo sa podarilo v uplynulých dňoch získať vzácny druh korytnačiek. Druhové meno hviezdicové získali podľa kresby na pancieri.

"Štyri jedince, ktoré nám darovala ZOO Praha, rozšírili doterajšiu kolekciu suchozemských korytnačiek na päť druhov. Korytnačka hviezdicová (Geochelone elegans) sa prirodzene vyskytuje v oblasti Prednej Indie a na ostrove Srí Lanka v troch oddelených subpopuláciách. Líšia sa od seba veľkosťou a sfarbením. Jedinečná je dokonca aj kresba každého jedinca," uviedla vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Košice Eva Malešová.

Ako ďalej povedala, samica znáša obvykle jedno až desať vajec aj viackrát do roka.



"Vajíčka sa často stávajú korisťou rôznych predátorov, napríklad lišiek, šakalov, supov alebo väčších plazov. V prírode ide o ohrozený druh hlavne kvôli strate biotopu a medzinárodnému obchodu. Za optimálnych podmienok sa ale dožíva až 80 rokov," priblížila Malešová.

Podľa jej slov, v ľudskej opatere je jej chov veľmi náročný. "Je citlivá na zmeny podmienok, tiež ťažko znáša spoločnosť iných druhov korytnačiek," vysvetlila Malešová.