Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Košickí študenti šírili osvetu o onkologických ochoreniach mužov

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pre okoloidúcich pánov mali v infostánku pripravený model semenníkov, na ktorom im demonštrovali techniku samovyšetrenia.

Košice 18. novembra (TASR) - Študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach zorganizovali v sobotu tretí ročník akcie Movember alebo 'fúzatý' november. Jej cieľom je zvyšovať povedomie medzi mužmi o rakovine semenníkov, prostaty, ale aj iných onkologických ochoreniach silnejšieho pohlavia.

"Cieľom nášho projektu je to, aby sme mužom vysvetlili, že tieto témy nie sú tabu a že starostlivosť o zdravie by mala byť súčasťou každodenného života. Sú to veci, o ktorých sa musí rozprávať," uviedla pre TASR za organizátorov podpredsedníčka Spolku medikov mesta Košice Lule Tomiqi. Pre okoloidúcich pánov mali v infostánku pripravený model semenníkov, na ktorom im demonštrovali techniku samovyšetrenia. Je v ňom možné nahmatať aj chorobné hrčky. "Niektorí muži sa pri nás zastavujú sami. Chcú vedieť o tejto problematike viac. Sú aj takí, ktorí sú dosť hanbliví," doplnila s tým, že osobne si všimla väčšiu smelosť zo strany mladších mužov.

K dispozícii mali aj informačné brožúrky Ligy proti rakovine a každý muž dostal od študentov modrú stužku ako znak solidarity s pacientmi, ktorí s rakovinou semenníkov bojujú. Odborné rady poskytoval návštevníkom nákupného centra, kde sa akcia uskutočnila, urológ Ľubomír Lachváč.

Dekan LF UPJŠ Daniel Pella víta osvetové podujatia študentov. "Stávajú sa tradíciou a som veľmi rád, že sú populárne u širokej verejnosti, pre ktorú sú určené," uviedol s tým, že podobné aktivity sú osožné nielen pre laikov, ale aj pre samotných medikov. "A to nadobúdaním zaujímavých skúseností a tréningom komunikácie s ľuďmi – možno aj budúcimi pacientmi," doplnil.

Symbolom tohto podujatia sú fúzy. Akciu spustila v roku 2004 Movember Foundation Charity v Austrálii a na Novom Zélande. Postupne sa rozšírila aj do ďalších krajín, kde dobrovoľníci vyzývajú v mesiaci november mužov, aby odložili holiace strojčeky a žiletky a nechali sa zarásť. V rôznych štátoch má formu charitatívnej alebo osvetovej akcie, zameranej na tabuizovaný boj za mužské zdravie.