Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Krížovú cestu v Kláštore pod Znievom venovali prežívaniu všedného dňa

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

"Dnes sme sa zamerali na to, čo človek prežíva počas všedných dní", povedal správca rímskokatolíckej farnosti Kláštor pod Znievom Štefan Hýrošš.

Kláštor pod Znievom 3. apríla (TASR) – Prežívaniu všedného dňa venovali dnešnú krížovú cestu v turčianskej obci Kláštor pod Znievom.

„Mali sme krížovú cestu k 900. výročiu obce či osobnostiam Znieva. Ale dnes sme sa zamerali na to, čo človek prežíva počas všedných dní. Sú to rôzne bolesti, ale aj radosti. To sme vložili do dnešnej krížovej cesty a prežívali sme ju tak všedne,“ povedal správca rímskokatolíckej farnosti Kláštor pod Znievom Štefan Hýrošš.

Na krížovej ceste sa podľa neho zúčastnilo zhruba 150 ľudí z celej farnosti - z Kláštora pod Znievom, Slovian a Vrícka. „Obetovali sme ju za všetkých farníkov Kláštora pod Znievom aj za občianske združenie Dobrý pastier, ktoré sa stará o najchudobnejších. A obetovali sme ju za rehoľné sestry, ktoré sú vo Vrícku a sú pre nás veľkým prínosom,“ zdôraznil Hýrošš.

Pripomenul, že ľudia sa radi modlievajú aj na miestnej kalvárii, ktorá je jedinou historickou kalváriou v Turci a je súčasťou takmer 400-ročného pútnického miesta. „Kalvária je národnou kultúrnou pamiatkou. V prvej polovici 18. storočia ju postavili jezuiti na podporu kultu Panny Márie. Je to naozaj krásny kút Turčianskej záhradky a ľudia tam radi prichádzajú oddychovať alebo na turistiku, lebo je to tiché pekné miesto,“ dodal Hýrošš.