Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Kláštore pod Znievom spojili krížovú cestu s históriou obce

S najvýznamnejšími historickými udalosťami spojili dnešnú krížovú cestu v turčianskej obci Kláštor pod Znievom, ktorá si tento rok pripomína 900. rokov od prvej písomnej zmienky. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ani husté sneženie neodradilo ľudí od účasti na krížovej ceste.

Kláštor pod Znievom 29. marca (TASR) – S najvýznamnejšími historickými udalosťami spojili dnešnú krížovú cestu v turčianskej obci Kláštor pod Znievom, ktorá si tento rok pripomína 900. rokov od prvej písomnej zmienky.

Historické udalosti spojili podľa správcu rímskokatolíckej farnosti Kláštor pod Znievom Štefana Hýrošša s udalosťami, ktoré sa udiali na kalvárii, lebo cesta človeka je veľmi blízko ceste Ježiša Krista.

„Krížová cesta nám pripomenula aj všetkých ľudí, ktorí v Kláštore pod Znievom pracovali, bývali, snažili sa o to materiálne, ale hlavne aj o to duchovné. O rozvoj Kláštora pod Znievom a o ohlasovanie Ježiša Krista, ktorého sme si dnes pripomenuli ako Ježiša Krista ukrižovaného. A o pár dní si ho budeme pripomínať ako Ježiša Krista zmŕtvychvstalého. A to je asi najkrajšie posolstvo. Keď sa človek v utrpení spojí s nádejou zmŕtvychvstania a dokáže načerpávať novú silu. Učí sa z minulosti, aby budúcnosť bola o čosi lepšia a krajšia,“ povedal Hýrošš.
Krížová cesta v Kláštore pod Znievom.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Do krížovej cesty sa zapojili aj ľudia, ktorí v obci využívajú služby občianskeho združenia Dobrý pastier. „Patria sem štyri služby – útulok, Dom na pol ceste, zariadenie pre seniorov a zariadenie opatrovateľskej služby, spolu ich využíva 160 ľudí. Sociálnu myšlienku, ktorá tu bola už dávno založená, sa snažíme udržiavať. Je to v týchto ľuďoch, je to na tomto mieste. Niektorí boli na krížovej ceste, zapojili sa do nesenia kríža aj do spievania,“ uviedol rektor premonštrátskeho kláštora v Kláštore pod Znievom Vladimír Maslák.



Starosta obce Maroš Halahija ocenil, že ani husté sneženie neodradilo ľudí od účasti na krížovej ceste. „Dnes sa tu zišlo veľmi veľa ľudí. Tí, ktorí si chceli takýmto spôsobom pripomenúť ukrižovanie Krista prišli a bolo ich tu minimálne 150. Dnešná krížová cesta bola jedným z podujatí, ktoré pri príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky o našej obci pripravujeme po celý rok,“ dodal Halahija.