Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Krúpna baba bola na Považí sviatočným jedlom, dnes je delikatesou

Dnes je to predovšetkým gurmánska delikatesa.

Považská Bystrica 1. decembra (TASR) – K tradičným zimným pokrmom typickým najmä pre stredné a horné Považie patrí už niekoľko storočí krúpna baba. Recepty na jej prípravu sú písomne zachytené už v 18. storočí, neoddeliteľnou súčasťou jedálnička v podhorských oblastiach však bola už niekoľko storočí predtým.

Podľa Považskobystričanky Evy Piačkovej bola v minulosti krúpna baba sviatočným jedlom, nechýbala na svadbách, krstinách a páračkách. Dnes je to predovšetkým gurmánska delikatesa.

"Na rozdiel od harule (zemiakové placky, pozn. TASR) sú súčasťou krúpnej baby okrem zemiakov aj bôčik či údené mäso a jačmenné, v niektorých lokalitách pohánkové krúpy. Vzhľadom na vysokú energetickú hodnotu sa konzumovala najmä v zimnom období," priblížila Piačková. Na štyri porcie je potrebný asi kilogram zemiakov, 250 gramov bôčika a približne pol kilogramu krúpov.

Ide o cenovo nenáročný pokrm, príprava je podľa nej jednoduchá. Postrúhané surové zemiaky (v niektorých lokalitách používajú varené) sa zmiešajú s uvarenými krúpami. Usmaží sa cibuľa s údeným bôčikom, prípadne slaninou či kúskami údeného mäsa. Všetko sa zmieša dokopy, dochutí sa soľou, korením, rascou, majoránkou a cesnakom, celá hmota sa vysype na vymastený plech a nechá sa v rúre piecť asi hodinu.

"Hrúbka krúpnej baby býva rôzna, od jedného do piatich centimetrov. Pečie sa dovtedy, kým kôra nie je chrumkavá. Ak je kôra počas pečenia priveľmi tuhá, poleje sa mliekom, prípadne potrie masťou," uzavrela Piačková s tým, že regionálna špecialita sa konzumuje s kyslým mliekom, cmarom alebo žinčicou, najmä v zimnom období je výborným doplnkom kyslá kapusta.