Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kvôli chladnejšiemu počasiu postupne odlietajú niektoré druhy vtákov

Škorce, ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Väčšina vtákov žijúcich v Tatrách odlieta už s príchodom prvých mrazov. Niekoľko druhov však ostáva aj cez zimu.

Tatranská Lomnica 18. septembra (TASR) – S príchodom jesene do Vysokých Tatier sa míňa aj potrava pre vtáctvo. Je preto prirodzené, že postupne ubudnú v tatranských lesoch aj vtáky, ktoré sú od tejto potravy životne závislé. „Dominantnými sťahovavými druhmi sú vtáky viazané na hmyz. Preto hmyzožravé dážďovníky či lastovičky odlietajú z týchto oblastí na juh medzi prvými,“ vysvetľuje zoológ Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) Jozef Hybler.

V tatranských lesoch počas zimy však ubudne vtáčích druhov viac. „Prevažná väčšina z nich opustí vysokohorské biotopy už s príchodom prvých ranných mrazov,“ hovorí lesník z ochranného obvodu Habovka ŠL TANAP Vladimír Michalec. Pred zimou z Tatier odlietajú škorce, škovránky, kolibkáriky, trasochvosty, strakoše, niektoré druhy drozdov, strnádok a ľabtušiek. Neprezimujú tu ani penice, žltochvosty, skaliariky a vzácne muráriky. V období, keď začnú zamŕzať plesá, vymiznú aj kačice divé.

„Nie všetky druhy vtáčikov však odlietajú ďaleko do teplých krajín. Zletia iba do nižších polôh. V podhorí Tatier môžeme počas zimy vzácne stretnúť s čvrlikavými malými kŕdľami chochláčov severských živiacich sa bobuľami kríkov a jarabiny vtáčej,“ upozornil Michalec. Z dravcov sa v zimnom období presúva južnejšie v Tatrách najčastejšie zastúpený myšiak lesný. Sťahovavými druhmi dravcov sú aj orol krikľavý, sokol lastovičiar či kaňa močiarna. Zimu v Tatrách naopak dokáže prežiť okrem prilietajúceho myšiaka severského aj orol skalný, sokol myšiar či jastrab veľký a krahulec. A okrem krkavca v lesoch Tatranského národného parku celú zimu zostávajú aj ďalšie druhy menších vtáčikov.

„Sú to hlavne všetky druhy sýkoriek, vtáčence stehlíkovité, medzi nimi aj vzácna čečetka. Neodlieta ani brhlík lesný či ďatľovité vtáky. Na nezamŕzajúcich potokoch celú zimu vídať vodnára. Zo zasneženého lesa neodlietajú ani lesné sovy a sovičky, či už je to pôtik kapcavý alebo kuvičok vrabčí. Nad zasneženou tatranskou krajinou hliadkujú dravce, medzi nimi jastrab lesný, krahulec a orol skalný. V zasneženom lese zostávajú vzácne lesné kury ako hlucháň, tetrov či jariabok,“ vymenúva Michalec. Niektoré druhy vtákov sa, vďaka čoraz častejšie sa opakujúcim miernejším zimám, pokúšajú v Tatrách i prezimovať. Takými sú napríklad drozdy čierne a žltochvosty domové.

V Tatrách zimujúce vtáky vyhľadávajú rôznu potravu, či už sú to semená stromov, kríkov a rastlín a ich púčiky alebo hmyz ukrytý pod kôrou. „Dravce a sovy lovia myši, drobné spevavce, mnohé nepohrdnú zdochlinou, o ktorú sa delia so strakami a krkavcami. Sojky a orešnice lúskajú semienka liesky a limby s vysokým obsahom výživných látok. Sýkorky, pinky a mnoho ďalších druhov s obľubou navštevuje kŕmidlá naplnené slnečnicovými semienkami a lojom, vďaka čomu dokáže prežiť zimu viacero z nich,“ dodáva Hybler.