Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

O slovenské tituly bude súťažiť takmer tristo mladých šachistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Väčšina šachových partií sa bude hrať na online šachovniciach, preto ich prostredníctvom internetu budú môcť sledovať fanúšikovia tejto hry kdekoľvek na svete.

Liptovský Mikuláš 19. apríla (TASR) – Takmer tri stovky mladých šachistov budú súťažiť na tohtoročných Majstrovstvách SR mládeže jednotlivcov, ktoré po siedmy raz organizuje Liptovský šachový zväz – Liptovská šachová škola v Liptovskom Mikuláši. Podujatie sa uskutoční v dňoch 21. až 27. apríla.

"O slovenské majstrovské tituly budú súťažiť mladí šachisti vo vekových kategóriách od osem do 20 rokov. Pôjde o hru švajčiarskym systémom na deväť, resp. sedem kôl, prípadne kruhový systém na sedem, resp. deväť kôl," vysvetlil vedúci Liptovskej šachovej školy v Liptovskom Mikuláši Juraj Ivan s tým, že šachisti majú počas partie stihnúť 40 ťahov za 90 minút. K tomu majú ešte pol hodiny na záver partie s pridávaním 30 sekúnd na každý ťah od začiatku partie.

Rovnakým tempom sa hrajú aj vrcholné európske a svetové podujatia mládeže. "Turnaje sú zároveň nominačné na reprezentačné podujatia – majstrovstvá sveta, majstrovstvá Európy aj majstrovstvá Európskej únie," pripomenul Ivan.

Väčšina šachových partií sa bude hrať na online šachovniciach, preto ich prostredníctvom internetu budú môcť sledovať fanúšikovia tejto hry kdekoľvek na svete. Medzi sprievodnými akciami je pripravená aj pre divákov atraktívna šachová show Živý šach, simultánka či bleskový turnaj.

"Verím, že všetko dobre dopadne, tak ako v minulom období pri podobných turnajoch. Okrem súťaženia máme tiež v liptovskom regióne účastníkom z iných okresov čo ponúknuť – prírodu, kultúrne aj historické pamiatky, takže dúfam, že sa im bude u nás páčiť," uzavrel vedúci Liptovskej šachovej školy.

Hlavným partnerom podujatia je mesto Liptovský Mikuláš.