Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Lesníci pre rojenie lykožrúta čakajú rozšírenie kalamity na Horehroní

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa lesníkov je situácia spôsobená premnožením podkôrneho hmyzu v smrekových lesoch v okolí Čierneho Balogu živá.

Banská Bystrica 24. apríla (TASR) - Štátny podnik Lesy SR očakáva, že územie napadnuté lykožrútom na Horehroní sa bude rozširovať, monitorované preto budú aj susedné okresy. Pre TASR to v reakcii na vyhlásenie mimoriadnej situácie v okresoch Revúca a Detva uviedla hovorkyňa podniku Katarína Palková.

Podľa lesníkov je situácia spôsobená premnožením podkôrneho hmyzu v smrekových lesoch v okolí Čierneho Balogu živá. V aktuálnom období nastáva rojenie podkôrneho hmyzu, napadnuté územie sa tak môže rozširovať.

"Vzhľadom na vysoké zastúpenie dreviny smrek v okresoch susediacich s okresom Brezno budú aj tieto okresy monitorované s cieľom zabránenia šírenia podkôrneho hmyzu. V daných okresoch dôjde k zvýšenému dôrazu na monitoring šírenia podkôrneho hmyzu a na základe toho sa nastavia potrebné opatrenia," uviedla Palková. Ako dodala, na riešení lykožrútovej kalamity na Horehroní v súčasnosti pracuje celý personál tunajších lesných správ i výpomocné sily z iných lesných správ.

Mimoriadna situácia z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov na Horehroní bola v okrese Brezno vyhlásená v polovici marca. Na základe rozhodnutia Okresného úradu Banská Bystrica platí od pondelka (22. 4.) aj na území okresov Revúca a Detva, dôvodom má byť presah živelnej pohromy medzi okresmi.

Zvýšené šírenie podkôrneho hmyzu na Horehroní eviduje aj Správa Národného parku Muránska planina, viaceré lesné porasty napadnuté lykožrútom sa nachádzajú v katastri obce Muráň v okrese Revúca. "Zvýšené šírenie podkôrneho hmyzu bolo zaznamenané približne na 40 percentách územia Národného parku Muránska planina," priblížil pre TASR vedúci odboru starostlivosti o ekosystémy národného parku Marcel Boroš s tým, že v regióne budú prijímať opatrenia na spomalenie šírenia podkôrneho hmyzu.

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca, živelnej pohrome malo podľa pôvodných odhadov čeliť územie s rozlohou približne 15.000 hektárov. Kalamita má byť spracovaná intenzívne s väčším nasadením personálu a strojov, dôjsť môže k ťažbe až jedného milióna kubických metrov drevnej hmoty.