Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Lesníci si pripomenuli 183. výročie úmrtia J. D. Matejovie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Jozef Dekret Matejovie, rodák z Dobroče, časti Čierneho Balogu, mal jednoduchý pôvod a neabsolvoval lesnícke vzdelanie, napriek tomu sa mu podarilo dosiahnuť postavenie komorského lesmajstra.

Banská Bystrica 18. januára (TASR) - Lesníci si vo štvrtok v Banskej Bystrici uctili pamiatku jednej z najvýraznejších osobností histórie slovenského lesníctva Jozefa Dekreta Matejovie. Jeho život a dielo si pripomenuli v deň, keď uplynulo presne 183 rokov od úmrtia tohto lesníckeho velikána a v parku pri budove štátneho podniku Lesy SR, ktorý nesie jeho meno. Informovali o tom na sociálnej sieti.

"Súčasťou pietnej spomienky bolo aj predstavenie samostatného loga, ktoré oficiálne odštartovalo Rok Jozefa Dekreta Matejovie. Štátni lesníci si v roku 2024 prostredníctvom mnohých pripravovaných aktivít pripomenú 250. výročie jeho narodenia," uviedli Lesy SR.

Jozef Dekret Matejovie, rodák z Dobroče, časti Čierneho Balogu, mal jednoduchý pôvod a neabsolvoval lesnícke vzdelanie, napriek tomu sa mu podarilo dosiahnuť postavenie komorského lesmajstra. V časoch, keď panovalo presvedčenie, že lesy sú neobnoviteľné a treba sa zmieriť s ich stratou, dokázal zásadne zmeniť postoje a prístup spoločnosti k lesu. Do lesného hospodárstva zaviedol na tú dobu mnoho pokrokových myšlienok a opatrení. Jeho presadzovanie postupov, ktoré viedli k obnove slovenských lesov drancovaných ťažbou, sú podľa lesníkov dodnes inšpiráciou.