Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Primátor Levoče Milan Majerský sa vzdá svojho mandátu

Milan Majerský. Foto: TASR - Milan Kapusta

S najväčšou pravdepodobnosťou by mal do funkcie predsedu PSK nastúpiť 1. decembra. Od tohto dátumu bude levočskú radnicu z postu zástupkyne primátora viesť súčasná poslankyňa MsZ Lýdia Budziňáková.

Levoča 16. novembra (TASR) - Vo voľbách do vyšších územných celkov, ktoré sa konali 4. novembra, získal ešte stále úradujúci primátor Levoče Milan Majerský mandát predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Funkcie vo vedení mesta a kraja sú však podľa zákona nezlučiteľné. Novozvolený župan preto z postu primátora odchádza a mandát mu zanikne. Informoval o tom Kamil Tomčofčík z Mestského úradu v Levoči.

„Volebný zákon však inštitút náhradníka nepozná. Pokiaľ ide o funkciu primátora mesta, situáciu predčasného zániku mandátu rieši novými voľbami v priebehu volebného obdobia. Nové voľby v prebiehajúcom volebnom období však nebudú, nového primátora si tak Levočania vyberú až v ďalších komunálnych voľbách na budúci rok,“ uviedol Tomčofčík.

Podľa ustanovenia o obecnom zriadení začne po zániku mandátu primátora mesta plniť jeho úlohy v plnom rozsahu aktuálne úradujúci zástupca, ktorým bol doteraz Jozef Cvoliga. Ten však vo funkcii skončil, pretože s primátorom odchádza do vedenia PSK a nahradí ho Lýdia Budziňáková. „Pôjde jednak o úlohy primátora ako štatutárneho orgánu mesta Levoča a tiež ako orgánu samosprávy. Levoča má i druhý, funkčný samosprávny orgán, ktorým je mestské zastupiteľstvo (MsZ). Takýto stav v meste potrvá až do zvolenia nového primátora vo voľbách, ktorými sa začne nové volebné obdobie. Takéto voľby do orgánov územnej samosprávy sa budú konať v posledných 14 dňoch prebiehajúceho volebného obdobia, teda v čase od 1. do 14. novembra budúceho roka,“ dodáva Tomčofčík.

„Neodchádzam s nadšením, je mi smutno, pretože Levoča mi prirástla k srdcu, je to môj domov, preto mi bude ťažko odísť. Zároveň však viem, že z postu župana môžem nielen Levoči, ale každému jednému okresu pomôcť ešte viac a verím, že sa mi to aj podarí,“ konštatoval pred štvrtkovým rokovaním MsZ Majerský, ktorý za svoj najväčší úspech považuje naštartovanie procesu ozdravenia mestských financií. Po dvoch rokoch sa podľa neho v Levoči dostali zo zadlženia do pozitívnej finančnej bilancie na úrovni cca 680.000 eur. Z investičných akcií bolo viac vecí, ktoré podľa Majerského miestni obyvatelia ocenili, ide napr. o modernizáciu verejného osvetlenia, systematickú prácu na rekonštrukcii ciest a chodníkov a obnovu škôlok. "V neposlednom rade by som spomenul priemyselný park, ktorý dlho zíval prázdnotou, v týchto dňoch tu rastú nové výrobné haly a verím, že pribudnú aj ďalšie," zdôraznil.

S najväčšou pravdepodobnosťou by mal do funkcie predsedu PSK nastúpiť 1. decembra. Od tohto dátumu bude levočskú radnicu z postu zástupkyne primátora viesť súčasná poslankyňa MsZ Lýdia Budziňáková.