Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pre lutilských včelárov bola sezóna priemerná, trápil ich úhyn včiel

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Každoročne organizujú včelári v Lutile Dni včelárstva.

Lutila 18. novembra (TASR) - Ako priemernú, čo sa týka množstva získaného medu, hodnotia tohtoročnú sezónu lutilskí včelári. Včelár Peter Imriš priblížil, že miestnych včelárov potrápili najmä veľké úhyny včelstiev počas jari. Zvýšený úhyn bol však podľa jeho slov v rámci celého Slovenska, dôsledkom čoho včelári protestujú proti používaniu neonikotinoidov v poľnohospodárstve.

"Stálou výzvou pre slovenských včelárov zostáva naďalej boj s včelím parazitom tzv. klieštikom, a tiež závažnými ochoreniami, ako je napr. mor včelieho plodu," podotkol.

Každoročne organizujú včelári v Lutile Dni včelárstva. Tohtoročné sa konajú v nedeľu 19. novembra. Ich program sa začne svätou omšou v miestnom kostole, venovanou patrónovi včelárov sv. Ambrózovi a obetovanou za žijúcich a zosnulých včelárov.

Po nej bude program pokračovať v kultúrnom dome, kde miestni včelári oficiálne ukončia tohtoročnú sezónu. "Téma tohtoročných dní včelárstva je zameraná na vzdelávanie vo včelárstve. O tejto téme porozpráva hosť zo Strednej odbornej školy Pod Bánošom v Banskej Bystrici," doplnil Imriš.