Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

M. Džačovský sa ujal funkcie primátora Senice

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Ustanovujúce mestské zastupiteľstvo začalo v Senici slávnostnou časťou, počas ktorej zložil nový primátor a poslanci sľub.

Senica 7. decembra (TASR) - Nový primátor Senice Martin Džačovský (nezávislý) sa na štvrtkovom (6. 12.) ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) ujal svojej funkcie. Slávnostný sľub zároveň zložilo 24 poslancov. Vladimír Včelka sa pre chorobu ospravedlnil a sľub splní na najbližšom MsZ.

Ustanovujúce mestské zastupiteľstvo začalo v Senici slávnostnou časťou, počas ktorej zložil nový primátor a poslanci sľub. Člen volebnej komisie Václav Hanák oznámil, že Martin Dudáš sa vzdal poslaneckého mandátu, ktorý sa nezlučuje s jeho prácou, keďže je riaditeľom Centra voľného času mládeže, ktoré je v pôsobnosti mesta. Na jeho miesto nastúpila Marta Štítna.

MsZ ďalej pokračovalo pracovnou časťou. Svojim zástupcom vymenoval primátor Filipa Lackoviča. Poslanci si odhlasovali zloženie mestskej rady a poslancov v komisiách pri MsZ. "Základom je, aby mesto bolo bližšie k občanom. Mesto musí byť schopné s občanmi reálne komunikovať, vedieť im poradiť a pomôcť. Aby to nebolo len o tom, že úradník si splní len to čo musí," uviedol Džačovský.

Poslanci odhlasovali odstupné pre bývalého primátora vo výške troch mesačných platov a takisto vyplatenie nevyčerpanej dovolenky za 24 dní. Nový primátor bude poberať na základe hlasovania poslancov rovnaký plat, aký mal súčasný. Podľa zákona prislúcha primátorovi mesta nad 20.000 obyvateľov 3,21-násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, čo predstavuje 3063 eur. Môže byť navŕšený až o 60 percent, to sa v prípade senického primátora nestalo.

Mestské zastupiteľstvo schválilo plat aj novovymenovanému zástupcovi primátora vo výške 1700 eur. "Prioritou pre mňa je, aby mesto za štyri roky bolo transparentnejšie, hospodárnejšie a viac zelené. Okrem koordinácie komisií a mestských výborov budem mať na starosti aj verejné obstarávania a čerpanie eurofondov," informoval Lackovič.

Najbližšie mestské zastupiteľstvo bude vo februári 2019, čo znamená, že mesto bude až dovtedy bez schváleného rozpočtu fungovať vo finančnom provizóriu. "Nevidím v tom problém. Mesto už v minulosti fungovalo v tomto režime a pre zamestnancov by to nemal byť zásadný problém," uviedol k provizóriu poslanec Pavol Kalman.