Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Regióny

Martinská JLF UK vzdeláva mentorky študentiek pôrodnej asistencie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Vedenie odbornej praxe študentov pôrodnou asistentkou, ktorá prešla špecifickou prípravou v oblasti mentorstva, môže byť efektívnejšie, upozornila Kelčíková.

Martin 23. októbra (TASR) – Martinská Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského (JLF UK) vzdeláva mentorky študentiek pôrodnej asistencie. Podľa PR manažérky fakulty Zuzany Marčekovej ukončili minulý týždeň ich štúdium v Ústave pôrodnej asistencie JLF UK záverečným hodnotením prvých absolventiek.

Doplnila, že JLF UK je prvá a aktuálne jediná slovenská fakulta, ktorá ponúka možnosť výučby v študijnom programe Mentor klinickej praxe v odbore pôrodná asistencia. Jeho obsahom je výučba a rozvoj pedagogických zručností pôrodnej asistentky za účelom získania pedagogickej spôsobilosti pre participáciu na praktickom vyučovaní študentov pôrodnej asistencie, informovala odborná garantka Simona Kelčíková.

Mentorky podľa nej vedú študentky pôrodnej asistencie počas ich praktickej časti štúdia priamo v klinickej praxi. "Vedenie odbornej praxe študentov pôrodnou asistentkou, ktorá prešla špecifickou prípravou v oblasti mentorstva, môže byť v porovnaní s tradičným zabezpečením praktickej výučby efektívnejšie," upozornila Kelčíková.

Ako ďalej zdôraznila, absolvovanie programu sa prejavuje aj objektívnejším hodnotením spôsobilostí študentov, lepšou koordináciou výučby v reálnych podmienkach klinickej praxe a v integrácii študentov do interdisciplinárneho tímu pracoviska gynekologicko-pôrodníckej klinickej výučby.

Program sústavného vzdelávania pre mentorov v odbore pôrodná asistencia je výsledkom úzkej spolupráce Ústavu pôrodnej asistencie JLF UK a Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin, dodala Marčeková.