Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Medovníkové Vianoce v galantskom múzeu u detí bodovali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nápad vznikol vďaka dvom školám počas návštevy výstavy Vianoce v 20. storočí.

Galanta 25. decembra (TASR) - Vlastivedné múzeum v Galante tento rok usporiadalo pre základné školy malý kurz ozdobovania vianočného pečiva Medovníkové Vianoce. Nápad vznikol vďaka dvom školám počas návštevy výstavy Vianoce v 20. storočí. Keďže sa učiteľom zapáčila možnosť ozdobovania medovníkov priamo v nostalgickom prostredí múzea, rozhodli sa ho odporúčať aj iným základným školám.

"Bola to dobrá príležitosť pre deti stráviť pekné spoločné chvíle a popritom sa hravo vzdelávať. Ozdobovanie medovníkov si rovnako užívali žiaci nižších i vyšších ročníkov. Každý dostal po tri medovníky, vzory napomáhali deťom vyzdobiť ich čo najkrajšie," informovala Katarína Búsová z múzea. Dodala, že ich prekvapilo, že sa prihlásili aj školy, ktoré nie sú z bezprostredného okolia Galanty.

"Navštívili nás deti z obcí Svodín, Vrakúň, Bernolákovo, Voderady, Diakovce, Zemné, špeciálne základné školy z Galanty a Šale. Na Medovníkových Vianociach sa za dva týždne vystriedalo 348 detí a 44 učiteľov," dodala Búsová. Prehliadka výstavy a účasť na predvianočnom podujatí boli podľa nej dobrou príležitosťou ukázať dnešným deťom, ako sa oslavovali Vianoce kedysi, keď ešte neboli tak veľmi komerčnou záležitosťou.