Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Medzinárodný festival PAN v L. Mikuláši otvorili pokusom o rekord

Na snímke účastníci pokusu o prekonanie rekordu v počte mímov na jednom javisku počas celonárodnej prehliadky pantomímy v rámci festivalu PAN v Liptovskom Mikuláši 22. novembra 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Podujatie slávnostne odštartovalo pokusom o prekonanie slovenského rekordu v počte mímov na jednom javisku.

Liptovský Mikuláš 22. novembra (TASR) – Celonárodná prehliadka pantomímy a pohybových divadiel s medzinárodnou účasťou PAN 2017 slávnostne odštartovala v stredu popoludní pokusom o prekonanie slovenského rekordu v počte mímov na jednom javisku.

Starý rekord vznikol ešte v roku 2008, kedy sa na PANe stretlo celkovo 237 mímov. Stredajšieho pokusu sa ich zúčastnilo 248, čo znamená, že po schválení zástupcami Knihy slovenských rekordov bude toto číslo oficiálne zapísané ako nový rekord. „Je to veľmi jednoduché. Na javisku sa v rovnaký čas zhromaždili ľudia v bielych rukavičkách, pásikavom tričku a s namaľovanou tvárou,“ informoval TASR zakladateľ festivalu mím Miroslav Kasprzyk.

Festival pokračoval aj vo večerných hodinách v 16 tvorivých dielňach pod vedením odborníkov a profesionálov. Tie boli určené pre viac ako 350 študentov, mladých ľudí a detí z celého Slovenska i zahraničia. „Chceme divákov i účastníkov vždy niečo nové naučiť, pobaviť ich kvalitným pohybom, zaujať, ba aj inšpirovať,“ povedal Kasprzyk.

Ako doplnil, hlavnou myšlienkou podujatia je dať ľuďom priestor vyskúšať si, či vedia zaujať publikum. „Na tomto javisku boli mnohí ľudia prvýkrát. Možno z nich teraz nie sú mímovia, ale sú z nich výborní žongléri. Možno z nich nie sú ani umelci, ktorí by žali úspechy, ale sú slobodní, šťastní a usmiati ľudia,“ vysvetlil.

Organizátori odhadujú účasť na približne 500 návštevníkov. „Kto má rád pantomímu a my hovoríme, že pantomíma je srdce na dlani, ten je v tejto chvíli v Liptovskom Mikuláši,“ povedal Kasprzyk. Podľa neho aj tí, ktorí nemôžu prísť, sú aspoň na internete a čakajú na informácie o tom, ako festival prebieha.

Jeden z účastníkov podujatia Samuel Skurka prišiel už po siedmy raz. „Pantomíma nás oslovila v skorom veku, pretože chodíme na ZUŠ do Levoče a naša pani učiteľka sa jej veľmi venovala,“ vysvetlil. Dodal, že podujatie je skvelé pre množstvo lektorov, od ktorých sa dá všeličo naučiť. „Odniesli sme si veľa pantomimických techník z každej dielne, na ktorej sme boli,“ uzavrel.

Podujatie potrvá do soboty 25. novembra.