Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Nitra chce postaviť takmer stovku nájomných bytov

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

O bývanie v nájomných bytoch je veľký záujem. Radnica preto zvažuje tiež možnosť, že by sa na nájomné byty prestavali aj niektoré nevyužívané mestské budovy.

Nitra 18. septembra (TASR) – Mesto Nitra chce na budúci rok stavať nové byty. Radnica plánuje so štátnou podporou vybudovať takmer stovku nájomných bytov na sídlisku Diely. Minulý rok tu mesto odovzdalo do užívania 92 nájomných bytov na Rýnskej ulici. Štyri bytové domy boli postavené s podporou štátu s celkovými nákladmi 4,84 milióna eur. Na budúci rok by neďaleko nich mohlo vyrásť ďalších 96 bytových jednotiek.

„Momentálne pracujeme na tom, aby sme ich postavili so Štátnym fondom rozvoja bývania (ŠFRB), pokiaľ samozrejme budú v štátnom rozpočte nejaké peniaze,“ uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč. Mesto chce žiadosť pre ŠFRB spracovať čo najskôr, aby ju mohlo predložiť už 2. januára 2013. „Žiadosti sa na fonde budú zoraďovať do poradia a tých, ktorí sú tam prví, potom aj riešia,“ vysvetlil Dvonč.

Podľa jeho slov je o bývanie v nájomných bytoch v Nitre veľký záujem. Primátor odhaduje počet záujemcov na 300 až 400. Radnica preto zvažuje možnosť, že by na nájomné byty prestavalo aj niektoré nevyužívané mestské budovy. „Uvažujeme o tom, že časť našich budov možno skončí ako bytové domy,“ povedal Dvonč. Mestskí poslanci už na takéto využitie vyčlenili nevyužívanú budovu hotela Tenis, kde by malo v priebehu tohto roka vzniknúť deväť garsóniek.