Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Východoslovenské mesto Snina chce za partnera turecký Seferihisar

Snina sa dostala do pozornosti hlavne vďaka niekoľkým mládežníckym projektom, na ktorých sa podieľali študenti sninského gymnázia.

Snina 15. apríla (TASR) - Zámer nadviazať partnerskú spoluprácu medzi mestami Snina a Seferihisar v Turecku schválili v týchto dňoch poslanci Mestského zastupiteľstva v Snine. S iniciatívou vytvoriť partnerstvo prišiel honorárny konzulát Slovenskej republiky v Izmire.

"Prímorské mesto Seferihisar má približne 32.000 obyvateľov a je provinciou Izmiru, ktorý sa uchádza o možnosť organizácie medzinárodnej výstavy EXPO v roku 2020. V tejto súvislosti má záujem o nadviazanie spolupráce s rôznymi mestami sveta," uvádza sa v stanovisku sninskej radnice.

Mesto sa dostalo do povedomia vďaka mládežníckym projektom

Iniciatívu na vytvorenie partnerstva medzi oboma mestami naštartoval honorárny konzul SR v Izmire Selcuk Borovali. Snina sa dostala do jeho pozornosti hlavne vďaka niekoľkým mládežníckym projektom, na ktorých sa podieľali študenti sninského gymnázia. Východoslovenské mesto ho zaujalo aj pre novovybudované biokúpalisko v areáli rekreačnej oblasti Rybníky, neďalekú vodárenskú nádrž Starina a v neposlednom rade aj pre bohaté kultúrne dedičstvo sninského regiónu.

"Budúcou možnou spoluprácou s mestom Seferihisar sa nám poskytnú ďalšie možnosti najmä pre rozvoj cestovného ruchu, ale aj pre spoločné projekty, ktoré by mohli priniesť do nášho regiónu viac investícií," uvádza sa vo vyjadrení mesta Snina.

Turecké mesto, ktoré deklaruje záujem o spoluprácu so Sninou, by mala v blízkej dobe navštíviť sninská delegácia. Zástupcovia oboch samospráv tam chcú rokovať o konkrétnych podmienkach a termínoch pre vytvorenie ich spoločného partnerstva.