Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Mestu Levice došla trpezlivosť, mená dlžníkov začne zverejňovať

Foto: TASR/AP

Prvé mená chce mesto zverejniť už v júni.

Levice 28. mája (TASR) – Levickému magistrátu už došla trpezlivosť s dlžníkmi, ktorí neplatia miestne dane. Radnica sa rozhodla, že ich mená bude zverejňovať.

Začať chce s neplatičmi dane z nehnuteľnosti, neskôr to budú aj neplatiči poplatkov za psa či odvoz odpadu. Prvé mená chce mesto zverejniť už v júni.

"Ten dlh sa neznižuje, tak sme sa rozhodli, že musíme urobiť opatrenie aj takéhoto mediálneho charakteru, kde budeme dlžníkov mesta zverejňovať. Očakávam od tohto kroku zvýšenie platobnej disciplíny. Po júni by sme mená ľudí, ktorí neplatia, zverejnili na internetovej stránke mesta Levice a je možné že aj v našich Novinkách z levickej radnice, prípadne v regionálnych novinách," uviedol levický primátor Štefan Mišák.

Pokračoval, že právne oddelenie mestského úradu v súčasnosti zisťuje, akým spôsobom bude možné mená neplatičov zverejniť tak, aby sa magistrát nedostal do prípadných súdnych sporov. Primátor uvažuje aj o inej možnosti.

"Je možné, že pre pozitívny príklad budeme zverejňovať mená tých, čo zaplatili. Nebude to také hanlivé a výsledok bude ten istý," myslí si Mišák. Levice, podobne ako iné samosprávy na Slovensku, bojujú s neplatičmi už dlhé roky. V súčasnosti eviduje levická radnica nedoplatky vo výške približne 2,5 milióna eur. Podľa Mišáka bude ich vymáhanie v mnohých prípadoch veľmi problematické. "My už vieme, ktoré pohľadávky sú nedobytné, ktoré sú dobytné. Snažíme sa tieto peniaze získať späť do mestskej pokladne, ale nie je to jednoduché. Momentálne podpisujem v priemere 15 až 20 exekúcií týždenne," dodal Mišák.