Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

T. Mikuš: Maďarská karta bola na stole už dávno

Tibor Mikuš Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš je prekvapený tvrdením niektorých médií, že Robert Fico vytiahol pred druhým kolom volieb do VÚC takzvanú maďarskú kartu.

Trnava 20. novembra (TASR) – Predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš je prekvapený tvrdením niektorých médií, že premiér Robert Fico vytiahol pred druhým kolom volieb do vyšších územných celkov takzvanú maďarskú kartu. Vo svojom dnešnom vyhlásení, ktoré poskytol TASR, Mikuš uviedol, že TTSK sa zdá byť navonok geograficky a národnostne komplikovaný. "Napriek tomu tvoríme spoločný domov a snažíme sa od severu na juh rešpektovať potreby občana a podporiť ich," uviedol.

Výsledky prvého kola volieb do samosprávnych krajoch v okresoch Dunajská Streda a Galanta, ako ďalej píše vo vyhlásení, jednoznačne ukazujú, že maďarská karta bola dávno na stole a nebolo ju treba vyťahovať. Južné časti regiónu volili viac ako 90 percent na národnostnom princípe. "Moji spoluobčania maďarskej národnosti uprednostnili etnickú príslušnosť pred reálnymi výsledkami mojej práce. Občania slovenskej národnosti by mali byť rovnako disciplinovaní a tiež prísť k volebným urnám v čo najväčšom počte, aby podporili doterajšie jednoznačne správne smerovanie nášho kraja," dodal Mikuš.

Predseda TTSK tým reagoval aj na dnešné vyjadrenie predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, ktorý ocenil rozvahu a odvahu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša, s akou rieši problémy v kraji, keď sa mu v BSK podarilo spojiť pravicu. Poukázal na rozdiel v ňom a premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), ktorý podľa Bugára ľudí rozdeľuje a vnáša nacionalizmus do volieb. Ako príklad uviedol premiérov apel na voličov Trnavského kraja, aby nemali v slovenskom meste maďarského predsedu. "Kto rozdeľuje, nepatrí do 21. storočia," vyhlásil Bugár.