Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mláďatám tučniakov jednopásych v košickej zoo sa darí

V košickej ZOO sa 10. a 13. decembra 2017 narodili dve mláďatá tučniakov jednopásych. Je to v poradí už šieste a siedme mláďa, ktoré sa vyliahlo v minuloročnej sezóne. Mláďatá vážia okolo jedného kilogramu a rodičia sa o nich vzorne starajú, kŕmia ich natrávenými rybami. Spolu v košickej ZOO chovajú 18 tučniakov. Na snímke mláďatá tučniakov 11. januára 2018. Foto: TASR - František Iván

Mláďatá sa vyliahli v rozmedzí troch dní a v súčasnosti sa ich váha pohybuje okolo jedného kilogramu. Tučniaky jednopáse po vyliahnutí vážia 80 až 100 gramov, v dospelosti 2,5 až šesť kilogramov.

Košice 11. januára (TASR) – Mláďatám tučniakov jednopásych, ktoré sa narodili v košickej zoo pred Vianocami, sa darí. O dva prírastky sa postarali samec Milk a samica Swampy. Druhý pár tvorí samec Zelený a samica Bodka. Mláďatá sa vyliahli v rozmedzí troch dní a v súčasnosti sa ich váha pohybuje okolo jedného kilogramu. Tučniaky jednopáse po vyliahnutí vážia 80 až 100 gramov, v dospelosti 2,5 až šesť kilogramov.

"Je to v poradí už šieste a siedme mláďa, ktoré sa v minuloročnej sezóne vyliahli. Ide zatiaľ o najvyšší počet mláďat, ktoré sa u nás v priebehu jedného roka narodili. Rodičia sa o nich starajú, kŕmia ich pravidelne natrávenými rybami," uviedol pre TASR hlavný zoológ košickej zoo Patrik Pastorek.

Tučniaky jednopáse obývajú Južnú Ameriku, pobrežie Čile a Peru. Spomedzi 18 známych druhov patria k tým, ktoré zle znášajú zimu. Ide o druh, ktorý je ohrozený vyhynutím hlavne pre nadmerný rybolov a s tým súvisiaci nedostatok potravy.

V košickej ZOO sa 10. a 13. decembra 2017 narodili dve mláďatá tučniakov jednopásych. Je to v poradí už šieste a siedme mláďa, ktoré sa vyliahlo v minuloročnej sezóne. Mláďatá vážia okolo jedného kilogramu a rodičia sa o nich vzorne starajú, kŕmia ich natrávenými rybami. Spolu v košickej ZOO chovajú 18 tučniakov. Na snímke vpravo jedno z mláďat s matkou 11. januára 2018.
Foto: TASR - František Iván


"V zoologických záhradách patria k obľúbeným chovancom. Podľa dostupných informácií ich v Európe chová 94 inštitúcií. Naša zoo sa medzi nich zaradila v roku 2008. Odvtedy sme odchovali spolu s najnovšími prírastkami 25 mláďat. Viaceré z nich sú súčasťou kŕdľa a privádzajú na svet vlastných potomkov. Košická zoo tak odchováva tučniaky v tretej generácii. Niektoré, naopak, putovali do európskych zoologických záhrad. V partnerskej ZOO Krakov posilnili zakladajúci chov," doplnila vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Košice Eva Malešová s tým, že v súčasnosti tvorí kŕdeľ tučniakov v košickej zoo desať samcov, šesť samíc a dve mláďatá.