Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Bosákovej ulici v Petržalke pribudol nový park

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po stredajšom oficiálnom otvorení parčíka námestníčka bratislavského primátora Iveta Plšeková uviedla, že park bol roky zanedbaný a v zlom stave.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Bratislavská Petržalka má nový parčík. Nachádza sa na Bosákovej ulici, kde v minulosti stál mestský park, avšak dlhodobo zanedbaný. Jeho revitalizácia trvala od jari do jesene tohto roka a náklady dosiahli zhruba 300.000 eur. Práce zafinancoval developer okolitých obytných domov, ktorý revitalizáciu inicioval.

"Park bol roky zanedbaný a v zlom stave. Mesto investovalo len do výsadby stromov, ale uvedomovali sme si potrebu jeho kompletnej revitalizácie," uviedla po stredajšom oficiálnom otvorení parčíka pre TASR námestníčka bratislavského primátora Iveta Plšeková. Iniciatívu investora vníma mesto podľa nej veľmi pozitívne, najmä pre jeho historicko-edukačný charakter a využitie prírodných materiálov.

"Do priestoru priniesol vodu, ktorá do Petržalky patrí, lebo Petržalka je v podstate územie nad veľkými zásobami vody a kedysi tu bolo povestných 70 ramien a ostrovov,"
podotkla Plšeková. Okrem pripomienky histórie tejto mestskej časti hovorí námestníčka aj o edukačnej funkcii, a to napr. v súvislosti s turbínami vo fontáne.

Tá je napájaná zo studne blízko parčíka. "Z nej prirodzene odteká voda do vsakovacieho jazierka, ktoré má utesnené dno a priepustné svahy, čím sa prirodzene udržuje hladina. Čiže voda, ktorú vyčerpáme, prejde cez fontánu do jazierka a vsakuje späť do podzemia," priblížil Miloš Kedrovič, predseda predstavenstva spoločnosti Vodotika, a. s. V lete by sa mali v jazierku nachádzať aj ryby.

Ako ďalej uviedol, pri budovaní parčíka sa snažili v maximálnej miere využiť prírodné materiály. Chodníky preto nie sú asfaltové či betónové, ale časť z nich je zo žulového materiálu z Českej republiky a časť má mlatový povrch, teda vodopriepustné povrchy. Zároveň bola zrevitalizovaná zeleň, stromy a trávniky, pribudlo detské ihrisko a hracie prvky, ako aj lavičky a priestor na oddych.