Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Na hrade Krásna Hôrka opäť horelo

Foto: TASR/František Iván

Silný vietor podľa hasičov spôsobil, že zvyšky drevených trámov, ktoré boli zabudované v obvodových múroch hradu a tleli, sa znova rozhoreli.

Krásnohorské Podhradie 12. marca (TASR) - Po rozsiahlom požiari strechy národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka sa v nedeľu (11.3.) večer na hradnom kopci rozfúkal silný vietor, ktorý podľa riaditeľa Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Rožňave Jána Egriho dosahoval silu až 24 metrov za sekundu.

„Vietor znovu rozdúchal tlejúce uhlíky na trámoch zhorenej strechy a v tme mohol vzniknúť vizuálny efekt, že požiar opäť vypukol,“ uviedol Egri pre TASR. Zdôraznil však, že požiar znovu nevznikol a ani sa nešíril. „Niektoré médiá potom zbytočne šíria paniku. My sme na mieste nepretržite od soboty (10.3.) situáciu monitorujeme a máme je úplne pod kontrolou,“ prízvukoval šéf rožňavských hasičov.

Doplnil, že príslušníci zboru mali skôr obavy z toho, aby lietajúce iskry v silnom vetre nespôsobili škody v okolitej prírode, alebo v obci Krásnohorské Podhradie. „Mali sme na mieste štyri cisterny niekoľko hasičov. Teraz sa už len dokončuje hasenie zvyškov trámov, niektoré z nich sú zamurované, takže ich musíme odkryť,“ dodal Egri.

Podľa jeho slov sa už v nedeľu na Krásnej Hôrke nedialo nič mimoriadne, ani nehorel interiér hradu. „Zásah by sme mali ukončiť do poludnia,“ uzavrel.Na hrade Krásna Hôrka, ktorý v sobotu (10.3.) vážne poškodil veľký požiar, včera večer opäť horelo. Silný vietor zrejme rozfúkal tlejúce ohniská v trámoch, informovali portály sme.sk a tvnoviny.sk s odvolaním sa na svojich čitateľov.

"Horia dve miestnosti, vietor zrejme rozdúchal tlejúce skryté ohniská," napísala čitateľka portálu tvnoviny.sk.

Sobotňajší požiar hradu Krásna Hôrka obrazom:

Tu bude player




Požiar hradu zrejme spôsobili dvaja miestni chlapci vo veku 11 a 12 rokov, ktorí sa pod hradným vrchom pokúšali zapáliť cigaretu a neopatrným zaobchádzaním so zápalkami podpálili trávnatý porast.



Tu bude player