Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Na Malej scénickej žatve bude sedem zoskupení amatérskych divadelníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kategóriu divadla mladých obsadilo Univerzitné divadlo THE.ART.RE Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave s inscenáciou Únikový východ.

Trnava 7. apríla (TASR) – Na Malej krajskej scénickej žatve v Trnave budú v tomto ročníku súťažiť súbory divadla mladých, klasického i súčasného divadla z Trnavského kraja. Prehliadka sa odohrá od 14. do 16. apríla v priestoroch Divadla Jána Palárika a predstaví spolu sedem zoskupení amatérskych divadelníkov. TASR o tom informovala Daniela Polášová z Trnavského osvetového strediska (TOS).

"Prehliadka je krajským kolom 48. ročníka celoštátnej prehliadky neprofesionálneho divadla dospelých Belopotockého Mikuláš a ôsmeho ročníka prehliadky neprofesionálného divadla mladých FEDIM," uviedla. Vyhlasovateľom je Národné osvetové centrum. Vstup na predstavenia je bezplatný.

Kategóriu divadla mladých obsadilo Univerzitné divadlo THE.ART.RE Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave s inscenáciou Únikový východ. Prúdy tradičného divadla budú mať zastúpenie v Divadle na rínku z Horných Orešian, ktoré sa predstaví inscenáciou Dze sa zali Orešany, vystúpi Divadelná skupina XY z Rovenska s inscenáciou v záhoráčtine Súsedova zahrádka, Herci z Hrnca z Hrnčiaroviec nad Parnou s Rozvadením alebo pohromou pri páračkách a Divadlo FĽOČ - Fraštacká ľahkovážna ochotnícka činohra s inscenáciou Bajačiny majstra Patalána, preloženou do hlohovského dialektu.

Silne je obsadená podľa Polášovej aj kategória Prúdy súčasného divadla. Prihlásili sa dva súbory, ktoré poznajú diváci aj v celoslovenskom kontexte. "Prvým je ostrieľaný Divadelný súbor Kopánka (DISK), ktoré uvedie pôvodnú autorskú inscenáciu režiséra súboru Blaha Uhlára a kolektívu s názvom Cholesterol. Druhým je Zet-divadlo Zeleneč, ktoré po desiatich rokoch nadväzuje na tradíciu Z-divadla pod vedením režiséra Jozefa Bednárika. Prichádza s Návštevou v Linči podľa známej hry Návšteva starej dámy," uviedla Polášová s tým, že odborná porota nebude mať v tomto roku ľahkú úlohu vybrať postupujúcich.