Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na problematickej križovatke v Žiare nad Hronom pribudnú semafory

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Realizácia svetelnej signalizácie vyjde podľa zverejnenej zmluvy takmer na 160.000 eur.

""Žiar nad Hronom 18. októbra (TASR) - Na križovatke ulíc SNP, Andreja Dubčeka a Krížna v Žiare nad Hronom sa konajú v týchto dňoch práce na osadení novej svetelnej signalizácie. Dôvodom takéhoto riešenia je veľký počet dopravných kolízií, ktoré sa v tomto úseku stávali. Realizácia svetelnej signalizácie vyjde podľa zverejnenej zmluvy takmer na 160.000 eur.

Hovorkyňa Slovenskej správy ciest Lucia Karelová priblížila, že práce sa začali osádzaním dočasného dopravného značenia, po ktorých nasleduje realizácia zemných prác pre prípojky na osadenie svetelnej signalizácie. Práce by mali byť podľa jej slov ukončené do konca novembra, spustenie semaforov závisí aj od sprevádzkovaní odberného miesta a osadení hodín od Stredoslovenskej energetiky.

Práce na osádzaní semaforov prinesú na tomto frekventovanom ťahu obmedzenia pre chodcov. V prvej etape budú vyznačené dočasné priechody pre chodcov a pohyb chodcov bude usmernený dopravným značením. "V druhej etape sa bude rušiť jestvujúci priechod pre chodcov a budovaný nový, na inom mieste," uviedla Karelová s tým, že počas jeho výstavby bude pohyb chodcov usmernený dopravným značením.

Za problémovú dlhodobo označovala túto križovatku miestna samospráva, ktorá podľa primátora Petra Antala presadzovala ako riešenie vybudovanie kruhového objazdu, čo však nie je možné z priestorových dôvodov. Situáciu majú preto vyriešiť semafory. "Verím, že týmto krokom sa dopravná situácia zlepší, samozrejme, nové semafory budú zladené s tými, ktoré sú na križovatkách pri centrálnej autobusovej stanici," uviedol Antal.