Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na zjazdovky v Tatrách vyšli prvé ratraky, začala sa jesenná údržba

Ilustračný záber. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prevádzka na lanovkách bude do začiatku zimnej sezóny len počas víkendov.

Demänovská Dolina/Vysoké Tatry 11. novembra (TASR) – Lanovky v lyžiarskych strediskách Jasná Nízke Tatry, Štrbské Pleso a Starý Smokovec prechádzajú v týchto dňoch pravidelnou jesennou technickou údržbou. Od pondelka (13. 11.) k nim pribudne aj stredisko v Tatranskej Lomnici. TASR o tom informovala hovorkyňa Tatry mountains resort (TMR) Zuzana Fabianová.

Prevádzka na lanovkách bude do začiatku zimnej sezóny len počas víkendov. „V Lomnickom sedle je aktuálne približne 1 meter prírodného snehu a podmienky zatiaľ nie sú vhodné na spustenie prvej lyžovačky,“ uviedla Fabianová. Podľa nej však prevádzkovatelia strediska robia všetko, aby si návštevníci zalyžovali už na Vianoce a možno aj skôr. „Na úpravu zjazdovky v nadmorskej výške 2190 m n.m. vyšli v týchto dňoch prvé ratraky,“ ozrejmila. Tie upravujú zjazdovku, nahŕňajú sneh a zakrývajú skalný terén.

Riaditeľ lyžiarskeho strediska v Tatranskej Lomnici Ján Slamený tvrdí, že podmienky sa zatiaľ vyvíjajú veľmi pozitívne. „Ak najbližšie týždne nepríde výrazné oteplenie spojené s dažďom, tak sneh na najvyššie položenej zjazdovke by mohol predznamenávať aj skorší dátum prvej lyžovačky, a to rovno na prírodnom snehu,“ uviedol.

Podľa slov riaditeľa strediska však všetko závisí od počasia. „V Lomnickom sedle je 70 percent snehu potrebného na spustenie lyžovačky. Musíme však byť trpezliví a počkať si na ďalšie prírodné sneženie,“ vysvetlil Slamený, ktorý zároveň upozornil, že zjazdovka v Lomnickom sedle je aj naďalej uzavretá.

Denná prevádzka lanoviek po pravidelnej jesennej technickej údržbe je v lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici naplánovaná na 9. decembra. Oficiálne otvorenie sezóny bude 23. decembra. „Ostáva už len čakať na vhodné poveternostné podmienky a mrazivé teploty,“ uzavrela Fabianová.