Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Námestia v Starom Meste v Bratislave si podľa ľudí vyžadujú obnovu

Podľa Bratislavčanov si renováciu vyžaduje aj Šafárikovo námestie. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa obyvateľov Bratislavy si najviac vyžaduje obnovu a opravu Kamenné a Šafárikovo námestie.

Bratislava 12. júla (TASR) – Na to, aby sa bratislavské Staré Mesto priblížilo štandardom európskych metropol, je potrebné "poľudštiť" jeho námestia. Vyjadrila sa tak väčšina Bratislavčanov v ankete, ktorú zrealizovala spoločnosť GfK Slovakia.

V prieskume vyjadrilo názor 1000 obyvateľov Bratislavy, pričom polovica z nich sú obyvateľmi mestskej časti Staré Mesto. Podľa viac ako polovice respondentov si námestia v tejto mestskej časti vyžadujú obnovu a opravu. Prekáža im predovšetkým celkový vzhľad a stav námestí, chýbajú im oddychové zóny a zeleň.

Miestom, ktoré si najviac zasluhuje úpravu vzhľadu, je podľa respondentov Kamenné námestie. V prieskume ho spontánne spomenula až tretina Bratislavčanov. Takmer 70 % obyvateľov Starého mesta a 65 % obyvateľov iných častí Bratislavy je nespokojných s jeho súčasnou podobou. Medzi nedostatkami sa okrem chýbajúcej zelene a miest na oddych najčastejšie spomínali špinavé budovy, komunikácie v zlom technickom stave a veľa bezdomovcov.

Prevažná väčšina obyvateľov Starého mesta (95 %) a obyvateľov ostatných častí Bratislavy (96 %) očakáva, že magistrát hlavného mesta i mestská časť Bratislava-Nové Mesto budú viac aktívnejší a budú iniciovať snahy o revitalizáciu Kamenného námestia. Viac ako dvom tretinám opýtaných by neprekážalo, ak by sa pri hľadaní finančných zdrojov zapojil do projektu revitalizácie aj investor zo súkromného sektora.

Okrem Kamenného námestia si súrnu obnovu a rekonštrukciu vyžaduje podľa opýtaných aj Šafárikove námestie, ktoré spomenulo 19 % respondentov a Námestie SNP, ktoré by bolo potrebné revitalizovať podľa 18 percent opýtaných.