Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Námestie v centre Komárna po obnove odovzdajú obyvateľom mesta

Projekt prestavby Kossuthovho námestia na 85 percent hradili európske fondy. Práce trvali od začiatku roka 2011.

Komárno 22. októbra (TASR) - Obnovené Námestie Kossutha v Komárne slávnostne odovzdajú obyvateľom mesta 30. októbra. TASR informoval hovorca Mestského úradu Komárno (MsÚ) Róbert Králik.

"Prípravou projektu s názvom Revitalizácia centrálnej mestskej časti - námestie sa začal Mestský úrad Komárno zaoberať ešte v roku 2009. Cieľom obnovy územia v centrálnej časti mesta bola jeho úprava a zveľaďovanie s dôrazom na významnosť a dôležitosť upraveného priestoru pre život a kultúru mesta," uviedol hovorca s tým, že z celkových nákladov projektu 1.623.362 eur sa ako oprávnené náklady uznalo 1.542.194 eur. Z týchto výdavkov je 85 percent hradených z fondov Európskej únie, 10 percent sa hradí zo štátneho rozpočtu a zostávajúcich päť percent platí mesto Komárno. Samotné verejné obstarávanie zabezpečila firma DJ STAV, s. r. o., Banská Bystrica.

Podľa jeho ďalších slov projekt vypracoval Martin Bánhegyi z bratislavskej firmy Qd, s. r. o. Realizáciu stavby vyhrala vo verejnej súťaži firma Euro-Building, a. s., z Bratislavy, ktorá bola aj realizátorom prestavby Športovej haly v Komárne.

"Samotné práce sa začali začiatkom roka 2011. Počas šiestich mesiacov pracovali na námestí historici, archeológovia, ktorí pod námestím objavili hroby a viaceré pamiatky. Tieto archeologické práce spôsobili časový sklz v realizácii celého projektu," priblížil Králik. Dodal, že na stavbe sa počas realizácie vystriedalo viacero subdodávateľov. "Len vďaka neustálej, každodennej kontrole pracovníkov MsÚ a projektanta sa napokon podarilo dosiahnuť vytúžený cieľ, ukončiť stavbu a odovzdať ju koncom októbra obyvateľom a návštevníkom mesta," vysvetlil. Pripomenul, že nakoľko ide o verejné financie z fondov EÚ, na ukončenej stavbe sa v nasledujúcich piatich rokoch nesmú realizovať žiadne zmeny a počas piatich rokov sa nemôže vyberať ani poplatok za parkovanie. "Táto skutočnosť určite poteší obyvateľov a návštevníkov mesta, ale aj obchodníkov, ktorí majú svoje prevádzky v blízkosti námestia," podčiarkol.

Okrem parkovania pre 157 vozidiel námestie slúži predovšetkým na oddych. V príjemnom, zelenom upravenom prostredí, v pešej zóne je vytvorený moderný park. Sú tam vysadené stromy, kríky a vytvorené zelené plochy.