Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Návrat Trojičky na námestie bol medzi prvými požiadavkami Novembra '89

Na archívnej snímke z 21. novembra 1993 slávnostné odhalenie znovupostaveného Súsošia Najsvätejšej Trojice na Trojičnom námestí v Trnave. Foto: TASR/ Drahotín Šulla

Prípravné práce a rekonštrukcia tímu sochára Pavla Čambála trvali tri roky, z pôvodných 108 častí sa zachovalo iba 40 percent, zostatok bol vytvorený podľa dobových podkladov.

Trnava 17. novembra (TASR) - K prvým požiadavkám Novembra 1989 v Trnave bolo znovupostavenie Súsošia Najsvätejšej Trojice na hlavné námestie. Žiadosť o vrátenie jedného zo symbolov mesta odznela počas revolučných zhromaždení obyvateľov. Jej hovorcom bol vtedajší riaditeľ trnavského štátneho archívu Jozef Šimončič. Trnavčania Trojičku slávnostne privítali pred 30 rokmi, 21. novembra 1993.

Súsošie sa vrátilo do centra mesta po štyroch desaťročiach. V roku 1949 ho pod zámienkou obnovy demontovali a z ideologických dôvodov už nevrátili na pôvodné miesto. Znovu postavené posvätil slávnostne vtedajší arcibiskup Ján Sokol za veľkej účasti Trnavčanov i primátorov družobných miest z Veľkej Británie, Maďarska, Čiech, Poľska a Talianska. Súsošie dalo ponovembrový názov aj celému námestiu, ktoré sa vrátilo k pomenovaniu Trojičné.

Prípravné práce a rekonštrukcia tímu sochára Pavla Čambála trvali tri roky, z pôvodných 108 častí sa zachovalo iba 40 percent, zostatok bol vytvorený podľa dobových podkladov. Najviac zo zachovaných bolo deponovaných v Západoslovenskom múzeu, vrchol s Najsvätejšou Trojicou stál roky pod bránou Spolku sv. Vojtecha. O osud súsošia sa v období po roku 1949 zaujímali nielen obyvatelia mesta, list v roku 1966 napríklad poslal do Trnavy na mestský úrad aj národný umelec Janko Alexy, intervencie smerovali tiež k ministrovi kultúry, trnavskému rodákovi Miroslavovi Válkovi. Vôľa na inštaláciu sa však nenašla. Prvýkrát sa otvorene o znovupostavení Trojičky hovorilo v roku 1988 na konferencii k 750. výročiu udelenia Trnave výsad prvého slobodného kráľovského mesta na území dnešného Slovenska. Na rekonštrukciu súsošia okrem samosprávy a štátnych inštitúcií po revolúcii prispeli v zbierke aj Trnavčania. Pre nich sa stala Trojička opäť orientačným bodom i frekventovaným miestom stretnutí. K nej smeruje každoročný sprievod ako vyvrcholenie novembrovej Trnavskej novény - unikátneho deväť dní trvajúceho cirkevného sviatku. V tomto roku sa uskutoční v nedeľu 19. novembra a povedie ho arcibiskup Ján Orosch.

Barokové súsošie z roku 1696 bolo postavené ako ochrana pred ohňom a morom. Autorom je Ján Krištof Khein. Najsvätejšiu Trojicu, ktorá korunuje Pannu Máriu inštaloval na stĺp takmer štyri metre nad základňu, kde sú sochy svätých Floriána, Agáty, Františka Xaverského a Antona a erby. Medzi nimi je umiestnený kamenný hrob sv. Rozálie. Súsošie má výšku viac ako 11 metrov a oproti pôvodnému umiestneniu je teraz zhruba o dva metre ďalej a obrátené smerom k stredu námestia.