Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

NBS vydá pamätné mince k 100. výročiu úmrtia M. R. Štefánika

Na archívnej snímke je busta Milana Rastislava Štefánika v Múzeu M.R.Štefánika v obci Košariská (okres Myjava). Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Autormi striebornej zberateľskej mince sú Mária Poldaufová a akademický sochár Ivan Řehák.

Košariská 24. apríla (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) vo štvrtok 25. apríla vydá striebornú zberateľskú mincu v nominálnej hodnote desať eur a pamätnú mincu v nominálnej hodnote dve eurá s tematikou Milan Rastislav Štefánik - 100. výročie úmrtia. TASR o tom informovala riaditeľka Múzea Milana Rastislava Štefánika v Košariskách Alena Petráková.

Podujatie pripravuje NBS v spolupráci s Mincovňou Kremnica a Slovenským národným múzeom M. R. Štefánika v Košariskách. "Prvý deň predaja striebornej zberateľskej mince v nominálnej hodnote desať eur sa uskutoční v priestoroch Národného domu Štefánikovho v Košariskách. Začiatok podujatia je naplánovaný na 14.00 h," uviedla riaditeľka múzea.

Autormi striebornej zberateľskej mince sú Mária Poldaufová a akademický sochár Ivan Řehák. Strieborné zberateľské mince sú vyrobené v bežnom vyhotovení a vo vyhotovení proof. Autorom pamätnej mince je Peter Valach. Mince sú vyrobené v celkovom množstve jeden milión kusov.

"NBS bude vymieňať platné eurové bankovky a mince za pamätné dvojeurové mince v limitovanom množstve 50 kusov na jedného záujemcu. Pamätné dvojeurové mince bude vymieňať v pokladniciach ústredia a expozitúr NBS v čase ich pokladničných hodín," doplnila hovorkyňa NBS Martina Vráblik Solčányiová.